ABD’de ele geçirilen tarihi eserler Türkiye’ye getirildi

ABD’de ele geçirilen tarihi eserler Türkiye’ye getirildi

ABONE OL
Mart 24, 2023 21:36
ABD’de ele geçirilen tarihi eserler Türkiye’ye getirildi
0

BEĞENDİM

ABONE OL
AA

ABD’de ele geçirilen ve uzun süren davalar sonucu Türkiye’ye verilmesi kararlaştırılmasının ardından Türkiye’nin New York Başkonsolosluğu’na teslim edilen tarihi eserler THY’nin kargo uçağı ile Antalya Havalimanı’na indirildi.

Üzerinde ‘diplomatik kargo’ yazısı bulunan özel kasalarla taşınan eserler Antalya Müze Müdürü Mustafa Demirel ve Kültürel Miras Koruyucuları ekiplerince teslim alındı.

Kamyona yüklenen eserler eskort eşliğinde Antalya Müzesi’ne getirildi.

31 Mart’tan itibaren sergilenecek

Burdur, Konya, Şanlıurfa, Çanakkale, Manisa, Antalya gibi Türkiye’nin farklı bölgelerine ait 12 değerli tarihi eser restorasyon çalışmalarının ardından Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un katılımıyla 31 Mart’ta yapılacak törenle kamuoyuyla paylaşılacak ve Antalya Müzesi’nde sergilenmeye başlanacak.

ABD’de ele geçirilerek Türkiye’ye getirilen tarihi eserlerin listesi şöyle:

Tunç boğa arabası (2 adet), Roma dönemi askeri diploma, Neolitik Hacılar Ana Tanrıça figürü, Urartu dönemi terakota vazo, Roma dönemi bronz büst taçlı erkek başı, Killia tipi mermer idol, Hydai Antik Kenti kökenli oinokhoe, Çatalhöyük kökenli taş heykelcik, Roma dönemi tetrarkh heykel başı, Perge Tiyatrosu’ndan heykel başı, Bubon bronz kol ve Septimius Severus heykeli.

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile ABD makamları arasındaki işbirliği kapsamında daha önce de yurt dışına kaçırılan kültür varlıklarından bir bölümünün iadesi sağlanmış ve 9 parçadan oluşan 6 tarihi eser geçen yıl kasımda yapılan benzer bir törenle Antalya Müzesi’ne kazandırılmıştı.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.