Akciğer Kanserine Karşı Çığır Açan Yeni Gelişme

1214316

Dünyanın en ölümcül hastalıklarından biri olan akciğer kanseri, yeni bir aşının klinik denemeleri sayesinde tarihe gömülme yolunda. Almanya’da başlatılan bu umut verici çalışma, akciğer kanserini tedavi edebileceği öngörülen bir mRNA aşısını içeriyor.

Dünya genelinde her yıl yaklaşık 1,8 milyon insanın hayatına mal olan akciğer kanseri, Almanya’da da 44 bin kişinin ölümüne yol açıyor. Özellikle ileri evre vakalar, hastalar için ciddi bir umut kırıklığı oluşturuyor.

YENİ AŞI DENEMELERİ BAŞLADI

Almanya’nın önde gelen biyoteknoloji şirketlerinden Biontech tarafından geliştirilen akciğer kanseri aşısının ilk klinik denemeleri başlatıldı. 7 ülkede (İngiltere, ABD, Almanya, Macaristan, Polonya, İspanya ve Türkiye) toplam 130 kanser hastası, hem erken hem de ileri evrelerde mRNA aşısıyla tedavi edilecek.

İLK KATILIMCI LONDRA’DAN

İlk deneme katılımcısı Londra’dan Janusz Racz oldu. Sağ akciğerinde 1 Mayıs 2024’te tesadüfen tespit edilen tümör nedeniyle tedaviye başlayan 67 yaşındaki Racz, doktorlar tarafından 4 ile 5 ay ömür biçildi. Kemoterapi ve radyoterapi tedavilerinin ardından, 5 yıllık hayatta kalma oranının sadece yüzde 35 olduğu belirtilmişti.

Racz, tedavi sürecini değerlendirerek yeni aşıyı denemeyi kabul etti. Altı hafta boyunca her hafta altı doz aşı alan Racz, ardından 54 hafta sürecek düzenli enjeksiyonlar alacak.

UMUT VE GELECEK TEKLİFLERİ

Racz, aşı denemelerine katılma kararını, kanser hücrelerine karşı koruma sağlayacağı umudu ve bu tedavinin gelecekte başka hastalara yardımcı olma potansiyelinden dolayı aldığını ifade etti.

Kaynak: http://yenicaggazetesi.com

Exit mobile version