ÇAVUŞOĞLU, LAVROV VE KULEBA İLE ANTALYA’DA BİR ARAYA GELECEK

ÇAVUŞOĞLU, LAVROV VE KULEBA İLE ANTALYA’DA BİR ARAYA GELECEK

ABONE OL
Mart 7, 2022 14:02
ÇAVUŞOĞLU, LAVROV VE KULEBA İLE ANTALYA’DA BİR ARAYA GELECEK
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Dışıişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu,  10 Mart Perşembe günü Antalya Diplomasi Forumu’nda Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba ile Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile üçlü bir zirve gerçekleştireceklerini duyurdu.

 

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Antalya Diplomasi Forumu’nda Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba ile Rusya Fedarasyonu Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un bir araya geleceğini belirterek “Her iki bakan Antalya’daki bu toplantıda özellikle benim de yer almamı, üçlü bir toplantı yapmamızı istediler. Dolayısıyla bu toplantıyı 3’lü formatta gerçekleştireceğiz” dedi.
Bakan Çavuşoğlu, Bakanlık’ta düzenlediği basın toplantısında, Ukrayna’daki çatışmaların 12 gündür devam ettiğini bildirdi. İnsani kriz ve can kayıplarının arttığını söyleyen Çavuşoğlu, 1,7 milyon kişinin şu ana kadar ülkeyi terk ettiğini belirtti. Bunların bir kısmının Türkiye’ye geldiğini söyleyen Çavuşoğlu, “Biz de vatandaşlarımızın tahliyesi için yoğun bir çaba sarf ediyoruz. Bu sabah itibarıyla yaklaşık 12 bin vatandaşımızı Ukrayna’dan tahliye ettik. Az önce Koordinasyon ve Destek Merkezi’nde ilgili arkadaşlarımızla değerlendirme toplantısı gerçekleştirdik. Bu toplantımıza video konferans yöntemiyle Ukrayna, Rusya, Polonya, Romanya ve Moldova’daki büyükelçilerimiz ve Odessa Başkonsolosu da katıldı. Bugün de Kiev’den trenle, Lviv, Odessa ve Zaporijya’dan da otobüslerle tahliyeler planlıyoruz. Kiev, Harkiv, Mariupol ve Sumi’de insani koridorlar açılmasına karar verildi. Fakat sahada farklı durumlar ortaya çıkıyor. Kuzeydeki sınır kentlerinden özellikle Çernigiv’de yaklaşık 30, Sumi’de 180, Güney’de Herson’da yaklaşık 380, Mariupol’da yaklaşık 50 vatandaşımız var. Bu vatandaşlarımızın tahliyeleri için de çatışma bölgeleri olduğu için bazı şehirler kuşatıldığı için hem Ukrayna tarafıyla hem de Rusya tarafıyla temas halindeyiz” dedi.

“BU KONUDA TÜM TEMASLARIMIZI SÜRDÜRDÜK”

Bakan Çavuşoğlu, hem Ukrayna içerisindeki insanlara, hem de komşu ülkelere geçen insanlara insani yardımları artırarak devam ettiklerini belirterek, “Bizim en öncelikli amacımız ise çatışmaların bir an önce durdurulması. Saldırıdan önce Cumhurbaşkanı’mız ve bizler Rus ve Ukraynalı muhataplarımızla özellikle onları bir araya getirmek için çok çaba sarf ettik. Saldırının başlamasından bu yana Sayın Cumhurbaşkanı’mız muhataplarıyla 19 telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Ben de yaklaşık 40 görüşme gerçekleştirdim. Bu süre zarfında Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba ile 6, Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanı Lavrov ile 4 kez görüştüm. Mesaj yoluyla haberleşmemiz buna dahil değil. Çatışmalardan önce Rus ve Ukraynalı mevkidaşlarımı Antalya Diplomasi Forumu marjında bir araya getirme teklifinden bulunmuştum. Bu konuda tüm taraflarla temaslarımızı kesmeden sürdürdük” diye konuştu.

“YOĞUN BİR DİPLOMASİ YÜRÜTTÜK”

Bakan Çavuşoğlu, savaşın ardından da bu çabayı daha artırdıklarını vurgulayarak, şöyle konuştu:

“İki tarafı buluşturmak için yoğun bir diplomasi yürüttük. Dün Sayın Cumhurbaşkanı’mız, Putin’le telefon görüşmesinde bu konuyu gündeme getirdi. Lavrov, Antalya’daki bu görüşmeye katılmaya hazır olduğunu söyledi. Aynı şekilde Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba da bu toplantıya katılacağını bize bildirdi. Her iki bakan Antalya’daki bu toplantıda özellikle benim de yer almamı, üçlü bir toplantı yapmamızı istediler. Dolayısıyla bu toplantıyı 3’lü formatta gerçekleştireceğiz. 10 Mart Perşembe günü Antalya’da bu toplantıyı gerçekleştireceğiz. Bu toplantının bir dönüm noktası olmasını temenni ediyoruz. Bu toplantının barış ve istikrar yönünde önemli bir adım olmasını arzu ediyoruz. Biz iyi niyetle, çatışmaların bir an önce durdurulmasıyla birlikte kalıcı bir barış için çaba sarf etmeye devam edeceğiz.”
“BARIŞA VESİLE OLMASINI TEMENNİ EDİYORUZ”

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba’nın Antalya Diplomasi Forumu (ADF) marjında bir araya geleceğini duyurdu. Lavrov ile Kuleba’nın Antalya’daki buluşmasına ilişkin sosyal medya hesabından paylaşım yapan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Sayın Cumhurbaşkanımızın girişimleri ve yoğun diplomatik çabalarımız neticesinde, Rusya ve Ukrayna Dışişleri Bakanları @AntalyaDF marjında benim de katılımımla biraraya gelmeye karar verdiler. Barış ve istikrara vesile olmasını temenni ediyoruz” ifadelerini kullandı.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN AÇILIŞTA KONUŞACAK

Antalya’nın Serik ilçesi Belek turizm bölgesindeki NEST Kongre Merkezi’nin ev sahipliği yapacağı ADF’nin program içeriği de netleşmeye başladı. 11 Mart Cuma günü saat 14.30’daki resmi açılış töreninde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu birer konuşma yapacak.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, 20 devlet ve hükümet başkanı, 70’ten fazla bakan, 50’ye yakın uluslararası örgüt temsilcisinin katılacağı ADF’de, dört ayrı ‘Liderler Paneli’ düzenlenecek. Liderler panellerinin ilkinin başlığı, ‘Barışın bedeli veyahut savaşın maliyeti’ olacak. Liderlerin ikinci paneli, ‘Çalkantılı bir çağda liderlik ve diplomasi’ ve ‘Deniz yetki alanı anlaşmazlıklarının barışçıl çözümleri’ başlıklarıyla yapılacak. Üçüncü panel ‘Barış ve refaha uzanan bölgesel ve küresel yollar’, dördüncü panel ise ‘Değişimi temsil etmek’ başlığıyla düzenlenecek.

 

Kaynak: Milliyet

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.