‘Kabil için henüz karar alınmadı’

‘Kabil için henüz karar alınmadı’

ABONE OL
Temmuz 5, 2021 23:00
‘Kabil için henüz karar alınmadı’
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Türk askerinin Afganistan’da Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı’nı koruma görevine ilişkin olarak, “Şu an için alınmış bir karar yok, görüşmeler sürüyor” dedi.

TSK komuta kademesi ile Malatya’daki 2. Ordu Karargahı’nı ziyaret eden Akar, hudut hattı ve sınır ötesindeki birliklerin komutanlarıyla video konferans yöntemiyle görüşüp, sahadaki son duruma ilişkin bilgi aldı. Karargahtaki personelle bir araya gelen Akar, burada yaptığı konuşmada, Türkiye’nin, her zaman kederde ve kıvançta bir ve beraber olduğu Afganistanlı kardeşlerinin barış, güven ve istikrar içerisinde yaşaması için büyük gayret sarf ettiğini dile getirdi.

‘Şartlar sağlanırsa’

TSK’nın halihazırda Kabil Eğitim Yardım Danışmanlık Komutanlığı görevini de yürüttüğünü ifade eden Akar, şunları söyledi: “Bugüne kadar elde edilen kazanımların korunması ve bu kapsamda 6 yıldır sürdürdüğümüz Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı’nın işletilmesi sorumluluğunun gerekli şartlar sağlanırsa tarafımızdan devam ettirilmesi söz konusu. Bu havalimanı Afganistan için hayati öneme sahip, tüm ülkenin dışa açılan kapısı olma özelliği taşıyor. Bu konuda görüşmeler devam ediyor. Bu hususu diğer ülkelerle beraber nasıl yapabiliriz konusunu çalışıyoruz. Şu an için alınmış bir karar yok. Ülkemiz ve Afganistan’ın menfaatleri için uygun sonuç elde etmek istiyoruz. Amacımız, Afgan kardeşlerimizin güvenlik, huzur ve refahı için katkılarımızı devam ettirmektir.”

18 bin 220 terörist

Konuşmasında 24 Temmuz 2015’ten itibaren terörle mücadelede yeni bir sürecin başlatıldığını hatırlatan Akar, “Gerçekleştirilen başarılı operasyonların sonunda 24 Temmuz’dan bugüne kadar 18 bin 220, 1 Ocak’tan itibaren ise 1366 terörist etkisiz hale getirildi” dedi. Mehmetçiğin yoğun faaliyetlerine de değinen Akar, “Bir pilot beş pilotun işini yapıyor. Gemilerimiz 2020’de 200 bin saat görev yaptı. Bütün zamanların en yüksek değeri. Eskiden iki komando tugayımız vardı, şimdi 17 komando tugayımız  var, bunun 17’si de angaje durumda, görevinin başında” diye konuştu.

MSB: İş birliği alanları görüşüldü 

Milli Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada Türk ve ABD heyetlerinin Milli Savunma Bakanlığında bir araya geldiği belirtildi. Açıklamada, “Görüşmelerde NATO Kararlı Destek Misyonu’nun bitmesinden sonra Hamid Karzai Uluslararası Havaalanının işletilmesi konusunda iş birliği alanları görüşülmüştür. Görüşmelere devam edilmesi konusunda taraflar uzlaşmıştır” ifadelerine yer verildi. 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.