Netanyahu’nun Savunma Bakanı’nı misyondan alması İsrail sokaklarını karıştırdı

Netanyahu’nun Savunma Bakanı’nı misyondan alması İsrail sokaklarını karıştırdı

ABONE OL
Mart 26, 2023 21:24
Netanyahu’nun Savunma Bakanı’nı misyondan alması İsrail sokaklarını karıştırdı
0

BEĞENDİM

ABONE OL
AA

İsrail Adalet Bakanı Yariv Levin, 5 Ocak’ta Yüksek Mahkeme’nin yetkilerini sınırlandıran, yargının hakimlerin seçimi üzerindeki etkisini azaltan bir yasa planladıklarını duyurmuş, Binyamin Netanyahu başbakanlığındaki koalisyon hükümetinin yargının bazı yetkilerini Meclis’e devretmeye yönelik hamleleri Yüksek Mahkeme başta olmak üzere hükümet ile İsrail yargı mekanizması arasında gerilime yol açmıştı.

Cumhurbaşkanı Isaac Herzog’un taraflara ‘iç savaş’ uyarısı yaparak sunduğu alternatif tasarı da iktidar tarafından reddedilmişti.

Devam eden tartışma ve tepkilere rağmen ‘yargı reformu ‘kapsamındaki ‘başbakanın görevden alınmasını zorlaştıran’ yasa tasarısı 23 Mart’ta Meclis’ten geçmişti.

Netanyahu, Savunma Bakanı Gallant’ı görevden aldı

İsrail hükümeti basın ofisinden yapılan yazılı açıklamada Başbakan Binyamin Netanyahu’nun Savunma Bakanı Yoav Gallant’ı görevden aldığı belirtildi.

Gallant’ın yerine kimin atandığı veya başka detay paylaşılmadı.

Savunma Bakanı yargı düzenlemesinin durdurulması çağrısı yapmıştı

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, ülkede siyasi krize ve kitlesel protestolara yol açan tartışmalı yargı düzenlemesinin durdurulması için hükümete çağrı yapmıştı.

Savunma Bakanı, “Ülke içindeki ayrılık, İsrail ordusuna ve savunma teşkilatına derinlemesine nüfuz etti. Bu, İsrail’in güvenliğine yönelik açık ve büyük bir tehdittir. Buna izin vermeyeceğim” demişti.

Muhalefetten tepki, sokaklarda protesto

Ana muhalefet lideri eski Başbakan Yair Lapid, Savunma Bakanı’nın görevden alınması üzerine ‘Netanyahu’nun İsrail için artık bir tehdit oluşturduğunu’ söyledi.

İsrail basını, Netanyahu’nun partisi Likud’dan milletvekili ve bakanların evlerinin çevresinde protestolar düzenlendiğini geçti.

Hükümetin yargı düzenlemesine karşı çıkan yüzlerce gösterici ellerinde İsrail bayraklarıyla başkent Tel Aviv’in ana arteri Ayalon Otoyolu’nu çift yönlü trafiğe kapattı.

En az 10 karakter gerekli

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.