SON DAKİKA: PUTİN VE BİDEN BİR ARAYA GELİYOR

SON DAKİKA: PUTİN VE BİDEN BİR ARAYA GELİYOR

ABONE OL
Şubat 21, 2022 08:31
SON DAKİKA: PUTİN VE BİDEN BİR ARAYA GELİYOR
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesi konusunda dünyada korku yaşanırken Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’dan adım gecikmedi. Macron, Putin ve Biden’a zirve teklifinde bulundu. İkili teklifi kabul etti. Bu zirve ‘barışın’ habercisi mi? işte detaylar…

 

Ukrayna‘yı kuzey, doğu ve güneyden yaklaşık 190 bin askerle kuşatan Rusya‘nın her an işgal için harekete geçebileceği ihtimali, dünyayı allak bullak etti.

10.40 : Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Rus hükümetinin Ukrayna’nın doğusundaki insanların hayatıyla oynadığını söyledi. Moskova yönetiminin yeniden müzakere masasına dönmesi gerektiğini kaydeden Baerbock, krizi yaratan ülkenin Rusya olduğunu ve çözümün de Rusya’ya bağlı olduğunu dile getirdi.

10.30 : Belarus, tatbikat için ülkede bulunan yaklaşık 30 bin Rus askerinin güç gösterileri bittikten sonra Rusya’ya döneceğini tekrarladı. Açıklamada askerlerin dönme şartının ise tatbikatların amacına ulaşması olarak gösterildi.

10.25 : Avrupa Birliği, gerilimi düşürmek için ABD ve Rusya arasında gerçekleşecek görüşmeye destek verdi. AB Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Avrupa Birliği’nin Washington ve Moskova arasında yeni müzakereler düzenlemeye yönelik son girişimi desteklediğini söyledi.
Borrell, Brüksel’deki bir toplantı öncesinde gazetecilere verdiği demeçte, “Liderler düzeyinde, bakanlar düzeyinde, hangi formatta olursa olsun, masada nasıl konuşulursa konuşulsun, savaştan kaçınmak için diyaloğa şiddetle ihtiyaç var” dedi.

Fransa’nın, ABD Başkanı Joe Biden ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in bir zirve üzerinde prensipte anlaştıklarını açıklamasının ardından Borrell, “Diplomatik görüşmeler krize çözüm aramanın en iyi yolu” ifadelerini kullandı.

09.40 : Rus medyası, Ukrayna ordusunun top atışlarında Donbas’taki iki okulun isabet aldığını bildiriyor. Ukrayna’nın doğusunda Rus yanlısı ayrılıkçıların kurduğu Donetsk ve Lugansk cumhuriyetleri, kağıt üstünde.

Rusya tarafından desteklenen ayrılıkçılar, sekiz yıldır Ukrayna ordusuyla savaşıyor. Rus medyası ise, son aylarda tırmanan gerilimde yalnızca Donetsk ve Lugansk yönetimlerinin açıklamalarına yer verip sürekli Ukrayna’yı suçlayan yayınlar yapıyor.

08.50 : ABD ve Rusya liderlerinin buluşmayı kabul etmesi, beklendiği gibi dünya medyasında ilk haber.

Washington Post, ABD liderinin Putin’in Ukrayna’yı işgal etmemesi halinde görüşeceğini öne çıkarıyor. New York Times gazetesi, dünyanın soluğunu tutarak beklediği randevunun Fransa’nın teklifiyle hayata geçtiğini kaydediyor.
BBC ‘Biden Putin’le zirveyi prensipte kabul etti’ manşetini attı, Rus medyasından İzvestia da benzer şekilde ‘Putin ve Biden Macron’un zirve teklifini kabul ettiler’ başlığını kullandı.

Komsomolskaya Pravda, Ria Novosti, Kommersant, Vedomosti, Rossiyskaya Gazete gibi yayın organlarında ise haber alt sayfalarda yer alıyor. Söz konusu yayınlarda Donetsk ve Lugansk’taki çatışmalar ilk sayfadan veriliyor.
Wall Street Journal ise, liderlerin buluşmayı kabul etmesine rağmen Putin’in işgal emri verdiğini yazdı. Habere göre, ABD istihbaratından bir yetkili, Putin’in komandolarına çoktan saldırı emri verdiğini söyledi.

UYDU FOTOĞRAFLARI YAYINLANDI

08.35 : ABD merkezli teknoloji şirketi MAXAR, Ukrayna sınırından çekilmiş yeni uydu fotoğraflarını paylaştı.

Fotoğraflar, Rusya’nın askerlerini çekmek yerine farklı yerlerdeki üslerine yeni birlikler gönderdiğini kanıtlıyor. 20 Şubat’ta çekilen karelerde Soloti’deki Rus konvoyu göze çarpıyor.
Valuyki’deki üsse ise helikopterlerin sevk edildiği görülüyor. Ayrıca taarruz grubundaki birlikler de söz konusu üsse konuşlanmış durumda.


08.20 : Uluslararası haber ajansları, Donbas’ta kağıt üstündeki Donetsk ve Lugansk yönetimlerinden Rusya’ya yapılan tahliyelerin fotoğraflarını servis ediyor. Rus yanlısı ayrılıkçılarla Ukrayna ordusu arasındaki cephe hattında son birkaç gündür patlama sesleri kesilmiyor.

Rusya, desteklediği bölgeden sivilleri otobüsler veya trenlerle kendi topraklarına taşıyor. Yerel kaynaklar, 700 bin kadar sivilin tahliye edileceğini aktarıyor.

08.15 : New York Times gazetesinde yayımlanan bir analiz, Rus lider Vladimir Putin’in ani bir baskın mı yoksa küçük saldırılarımı seçeceğinin dünyanın vereceği tepkilere göre şekilleneceğini kaydediyor. Buna göre, Belarus’taki askerlerini tutmaya karar veren Putin önümüzdeki birkaç hafta stratejik bir seçim yapacak.
Gazeteye konuşan uzmanlar, Nazi Almanyası’nın literatüre soktuğu Blitzkrieg, yani ani bir baskın beklemiyor. Bunun yerine konulan en kötü senaryo ise, bir veya iki hafta terör, daimi roket atışları, sokak savaşları ve en sonunda da demokratik seçimle gelmiş hükümeti destekleyen herkesin avlanması.

08.05 : Rus ordusu 10’u aşkın savaş gemisini Kerç Boğazı’ndan geçirerek Karadeniz’den Azak Denizi’ne gönderdi. Ardından batısı ve kuzeyi tamamen Ukrayna kıyılarından oluşan iç deniz Azak’ta gece yarısından itibaren NOTAM ilan etti. Böylece, Ukrayna’nın hem ticari hem askeri gemilerinin Karadeniz’le neredeyse iletişimi kopmuş oldu.

 

07.45 : Ukrayna’yı işgal etmesi halinde Rusya’ya karşı devasa bir yaptırım paketini Batılı müttefikleriyle birlikte hazırlayan ABD’nin planındaki detaylar sızdı. Buna göre, Washington yönetimi Rus bankalarıyla ilişkilerini kesecek. Rusya ekomisine darbe vurmayı hedefleyen adımla bankaların uluslararası ağa erişimi dondurulacak.

Yaptırıma uğrayacak söz konusu bankalar arasında VTB Bank VTBR.MM, Sberbank SBER.MM, VEB ve Gazprombank GZPRI.MM bulunuyor.
07.10 : ABD ve Rusya liderleri, krizi görüşmek üzere bir araya gelmeyi kabul etti. Uluslararası haber ajanslarının ‘son dakika’ koduyla geçtiği randevu, Fransa lideri Emmanuel Macron tarafından önerildi.
Beyaz Saray, ABD Başkanı Joe Biden’ın Rusya lideri Vladimir Putin’le yapılacak zirveyi prensipte kabul ettiğini duyurdu. Washington’a göre, söz konusu zirve Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmeme koşulunda gerçekleşebilecek.

BBC’ye göre, görüşmeler, Avrupa’da uzun yıllardır görülen en büyük güvenlik krizi konusunda bir çözüm yaratabilir.

07.00 : Rusya-Ukrayna krizindeki gelişmeleri gün boyunca anbean canlı blog olarak aktaracağız.

Kaynak: Milliyet

En az 10 karakter gerekli

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.