Saros yaşıyor!

saros-yasiyor-WJxJ42ED.jpg

Gökhan Karakaş – Gelibolu / Marmara Denizi’ni etkisi altına alan deniz salyasının Çanakkale Boğazı üzerinden Ege Denizi’ne ulaşması dikkatleri Türkiye’nin turizm cenneti Saros Körfezi’ne çevirdi. Saros Körfezi’nde canlı yapısının deniz salyasından nasıl etkilendiğini belirlemek için Güneyli-Kömür Limanı-Armutalan Koyu hattında yaptığımız dalışlarda, Nisan ayında çökelti halinde karşımıza çıkan deniz salyasının etkisini yitirdiğini gözlemledik. İki ay önce büyük yığınlar halinde suyun altına çökerek dünya genelinde koruma altına alınan sarı mercanların ve deniz çayırlarının üzerini kaplayan deniz salyasının dağılmaya başladığı belirledik. Girdaplar oluşturan güzlü akıntıların getirdiği besin tuzlarıyla suyun altındaki zincirin vazgeçilmez unsuru olan mercanların üzerini kaplayan deniz salyasının dağılmaya başlamasıyla birlikte balık sürüleri de kendilerini daha fazla gösteriyor.

Akıntılar temizliyor

Armutalan Koyu’nda Amfibyum Dalış Merkezi’nin uzmanları girdapların getirdiği plankton yoğunluğuyla birlikte iki ay öncesine göre canlılığın arttığını belirtirken, özellikle gorgon ve mercanların çevresindeki hareketliliğin umut verici olduğunu söyledi. Dalış merkezi eğitmeni Olgun Güngör, Nisan ayında koy ve çevresinin üzerini kaplayan deniz salyasının suyun altına çökelmesiyle tedirgin olduklarının da altını çizdi. Tecrübeli dalgıç Güngör, “Balıkçıların ağlarını tıkayan deniz salyası, mercanların üzerini kaplamıştı. Nefes alamadığını hissettiğimiz mercanlar için sürekli kontrol dalışı yapmaya başladık. Şimdilerde dallarının üzerindeki yığılmanın bittiğini, müsilajın küçük sarkıtlar halinde kaldığını görüyoruz. Mercanların üzerini saran bir tabakanın olmaması bizi mutlu ediyor. Sevinmek için erken ama balık sürülerinin de gelmesi Saros ekosisteminin gücünü kanıtlıyor” dedi.

Sualtı görüntüleme uzmanı Murat Orkun ise, “Yüksek oksijen içeren körfezin derinlerinde bile müsilajı görmek insanın doğaya verdiği zararı kanıtlıyordu. Tedbirler devam ederse körfezin sistemi az zararla atlatmasını sağlayacak. Mercanlar ve deniz çayırlarının korunması dünya genelinde uluslararası sözleşmelerle sağlanıyor. Bu sistemi korursak Ege Denizi’ni korumuş olacağız. Marmara Denizi’nde tüm önlemler alınarak kendini temizlemesi için fırsat verilmeli” dedi.

Körfezin kuzeyinde de düzelme var

Saros Körfezi’nin kuzeyindeki İbrice-Enez hattında da doğal yaşama dair iyi haberler geliyor. Kuzey Mavi Dalış Merkezi’nden Serdar Savaşal, oltalarda biriken mülisajın artık dağıldığını belirtirken dalışlarda canlılığın oluşmaya başladığına şahit olduklarını vurguladı. Savaşal, “İki ay önce oltaları görünmez yapan
ve denizin üzerini kaplayan salya dağıldı. Dipte küçük birikintiler halinde görülse de dalışları etkileyecek kadar değil. Balıkçılar da denize tekrar açılmaya başladı. Körfezin doğal özelliği yıkıma izin vermiyor ama insanoğlu olarak çabalamalıyız. Bu zenginliği korumak için tüm önlemler alınmalı” dedi.

Exit mobile version