Son dakika haber: Çanakkale Savaşları’nın su altında kalan izleri dalış turizmine açılıyor

Son dakika haber: Çanakkale Savaşları’nın su altında kalan izleri dalış turizmine açılıyor

ABONE OL
Eylül 29, 2021 09:48
Son dakika haber: Çanakkale Savaşları’nın su altında kalan izleri dalış turizmine açılıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

ÇANAKKALE (AA) – Çanakkale Savaşları’nın yaşandığı Tarihi Gelibolu Yarımadası

“Gelibolu Tarihi Sualtı Parkı Projesi” kapsamında su altındaki tarihin tanıtıldığı müzeye çevrilen Seddülbahir köyündeki Mehmetçik Feneri’nde 106 yıl önce yaşanan savaşta Çanakkale Boğazı’nda batan gemiler ile dalış turizmine kazandırılacak bölge anlatılıyor.

Bölgede 14 noktada farklı tür ve özellikteki batık savaş gemileri bulunuyor. Britanya Adası’nı koruyan donanmanın komuta gemisi olan ve Çanakkale Kara Savaşları sırasında 27 Mayıs 1915’te U21 deniz altısı tarafından torpillenerek batırılan “H.M.S. Majestic”, bunlardan en önemlisi olarak gösteriliyor. Boğazda ayrıca Triumph, Ocean, Bouvet, Goliat gibi çok sayıda batık yer alıyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Çanakkale Savaşları ve Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir

Çok önemli bir su altı parkı da oluşturduklarını belirten Kaşdemir, “Dünyada ilk defa Birinci Dünya Savaşı temalı su altı parkı Çanakkale’de, Tarihi Alan’da ortaya çıkmış, hizmete girmiş oluyor.” dedi.

Kaşdemir, kısa süre sonra yapmayı planladıkları geniş bir tanıtım toplantısıyla bölgenin dalış turizmine açıldığını duyuracaklarını bildirdi.

“Suyun altında da tarihe yolculuk yapmış olacaklar”

Ekip olarak çok sayıda kurumla bu işi başarmanın mutluluğunu yaşadıklarını aktaran Kaşdemir, şunları kaydetti:

Kaşdemir, su altı parkı ile ilgili şu bilgileri verdi:

“İnsanlar denize daldıkları zaman 14 ayrı dalış noktası görecek ve 150 kilometrekarelik alanda bir su altı parkında dolaşma imkanına sahip olacak. Su altına indikleri zaman bir batığın nasıl battığı, kaç kişinin kurtarıldığı, Türklerin onlara nasıl yardım ettiğini görmüş, anlamış olacaklar. Oradaki top mermilerini, geminin dümenini, gemiyi, nereden yara almış, nasıl batmış bunu görecekler. Belki ilerlerken su altı parkında çıkarma esnasında düşmüş bir süngü, tüfek, gemi çapasına rastlayacaklar. Nasıl Çanakkale’de karada tarihe yolculuk yapılıyorsa, artık Tarihi Alan’da suyun altında da tarihe yolculuk yapmış olacaklar. İnsanları daha da buraya çeken şey hikaye, tarihi bir gerçekliğinin olması. Daha doğru ifadeyle buradaki bütün su altı parkı, dalış merkezindeki malzemelerin hiçbiri suni değil, hepsi gerçek. Dolayısıyla hepsinin gerçek bir hikayesi var. Bu da daha çok ilgiyi artırıyor.”

İsmail Kaşdemir, gerek karada gerekse denizdeki tarihi değerleri görmek için herkesi Çanakkale’ye beklediklerini sözlerine ekledi.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.