‘Ülke tarihine yeni sayfa açıyoruz’

‘Ülke tarihine yeni sayfa açıyoruz’

ABONE OL
Temmuz 12, 2021 03:48
‘Ülke tarihine yeni sayfa açıyoruz’
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Gülden Çoktan –  Kanal İstanbul Sazlıdere Köprüsü temel atma töreni dün Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katılımıyla gerçekleştirildi. Tören alanına helikopterle gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan vatandaşlar tarafından karşılandı.  Törene Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Maliye Bakanı Lütfi Elvan, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk ve Ak Parti Genel Başkan Vekili Binali Yıldırım da katıldı.

Konuşmasına “Bugün Türkiye’nin kalkınma tarihinde yeni bir sayfa açıyoruz” sözleriyle başlayan Erdoğan, “Bugün ülkemizin gelişmesi, milletimizin güçlenmesi yolunda atılan adımlara bir yenisini daha ekliyoruz. Bugün rahmetli Menderes, rahmetli Özal, rahmetli Erbakan, Demirel gibi ülkemizin kalkınma mücadelesinin sembol isimlerinin ruhlarını bir kez daha şad ediyoruz” dedi. Erdoğan, Kanal İstanbul projesini 11 yıl önce milletle paylaştıklarını fakat Türkiye’nin o süreçte yaşadığı iç ve dış badireler nedeniyle projenin geciktiğini söyledi.

Erdoğan, gençlere seslenerek şunları söyledi:

“İstanbul Boğazı dünyanın en kalabalık gemi trafiklerinden birine sahip. Boğaz’dan, 1930’lu yıllarda, yılda ortalama 3 bin gemi geçiş yapıyordu. Günümüzde bu rakam 45 bine ulaştı. Şimdi buradan gençlerimize sesleniyorum. Z kuşak, tüm bu gençlere sesleniyorum. Bütün bu olanlar, bitenler 19 yıl, 20 yıldır bu ülkede iktidarda olan bizler, neleri gerçekleştirdik, hangi adımları attık, bunları bilmeniz gerekiyor.”

‘Geleceği kurtarma projesi’

Kanal İstanbul’a, İstanbul’un geleceğini kurtarma projesi olarak baktıklarını vurgulayan Erdoğan “Yapılan projeksiyonlar 2050 yılında Boğaz’dan geçecek gemi sayısının 78 bini bulacağını gösteriyor.  Boğaz’ı gemi geçişlerine kapatamayacağımıza göre artan trafiği karşılamak için yeni bir kanal inşasını gündeme getirdik” dedi.

ÜNAL ÇAM Milliyet

‘Dünyayı kendimize hayran bırakacağız’

“Yarın altyapı işlerine başlayacak, öbür gün kanalın kazmasını vuracak, makineleri çalıştıracak ve böylece bir abide eseri inşallah milletimizin emrine vereceğiz. Fatih, İstanbul’u fethederken, gemileri karadan yürüterek dünyayı kendine hayran bırakmıştı. Çanakkale 18 Mart Köprüsü de bir altın boynuz gibi Çanakkale’yi süsleyecek. Marmaray ve Avrasya Tüneli’yle boğazın altından iki kıtayı birleştirerek dünyayı kendimize hayran bıraktık. Şimdi de Marmara ve Karadeniz’i yeni bir Boğaz’la Kanal İstanbul’la birbirine bağlayarak bir kez daha dünyayı kendimize hayran bırakacağız. .”

Uzunluğu 45 kilometre

Erdoğan, mevcut güzergahın beş ayrı alternatif arasından bilimsel çalışmalara göre en makul ve verimli hat olarak seçildiğini vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:  “Sadece proje çalışmalarında 11 ayrı üniversiteden 51 bilim insanıyla toplamda 204 uzman görev yaptı. Kanal hattı boyunca 304 ayrı yerde 17 bin metrenin üzerinde sondaj, 248 adet jeofizik etüt gerçekleştirildi. Modelle çalışmalarında dünyanın en önde gelen mühendislik merkezi bünyesinde 35 ayrı ülkeden 3 bin 500 kişi görev aldı.”

Kanala ilişkin bilgi veren Erdoğan, şöyle devam etti: “Kanalın uzunluğu 45 kilometre. Taban genişliği minimum 275 metre. Derinliği, küsuratı söylemiyorum, 21 metre olarak belirlendi. Bir başka ifadeyle 275 metre uzunluğa kadar petrol tankerleri ve 350 metre uzunluğa kadar olan konteynır gemileri bu kanaldan geçebilecek. Bunları İstanbul’dan kazasız belasız geçirmek öyle kolay iş değil. Kanalın her iki yanında planlanan 500 bin nüfuslu yerleşim alanlarının da İstanbul’un merkezindeki baskıyı ortadan kaldıracağına inanıyoruz. Kanal İstanbul sadece Türkiye’nin değil belki de dünyanın en çevreci projesi olarak hayata geçirilecektir. Proje alanının yüzde 52’si bu doğrultuda kullanılacaktır.”

15 milyor dolar maliyet

“Kanal İstanbul’u yaklaşık 15 milyar dolarlık bir maliyetle altı yıl içinde tamamlamayı hedefliyoruz. Buradan geçecek gemilerden sağlanacak gelir ve proje kapsamındaki liman başta olmak üzere, diğer unsurlardan elde edilecek kazançlarla Kanal İstanbul kendi kendini rahatlıkla finanse edecektir. Böylece Türkiye, devletin ve milletin kasasından, kesesinden beş kuruş çıkmadan, dünya çapında bir esere daha kavuşacaktır.”

‘Çapsız zihniyet karşı’

Erdoğan, Kanal İstanbul’a karşı çıkan muhalefeti eleştirerek, şunları söyledi:

“Türkiye’de cumhuriyetin kuruluş döneminde başlatılan kalkınma hamleleri, kısa bir süre sonra, varlığını hala sürdüren bir zihniyet tarafından engellenmeye çalışıldı. Ülkemiz yakın tarihi, uçaktan motora, silahtan ilaca kadar her alanda başlatılan projelerin önlerinin bu zihniyet tarafından nasıl kesildiğinin örnekleriyle doludur. Kim bu isim? CHP. Bugün millete hizmet eden ne kadar abide eser varsa hepsi de bu çapsız zihniyetin karşı çıkmasına rağmen ülkemize kazandırıldı. Şimdi de Kanal İstanbul’a karşı çıkıyorlar. Siyasetteki ferasetsizliklerini, icradaki kifayetsizliklerini bir kenara bıraktım, devlet adabını bile hiçe sayarak, akıllarına ne gelirse söylüyorlar. Yatırımcıları tehdit ediyorlar. Bankaları tehdit ediyorlar. Projeye ilgi duyan ülkeleri de tehdit ediyorlar. Bu ne terbiyesizliktir ya? Bunlar devlet terbiyesi de görmediler. Siz nasıl devlet yönetimine talipsiniz ya? Söke söke sizden bu paraları uluslararası tahkim yoluyla da alırlar. Bunları da öğren. Bunlar tam manasıyla çaylak.”

‘Çıldırdınız’

Projenin her aşamasının hukuka ve bilime uygun bir şekilde yürütüldüğünü belirten Erdoğan, “’Bize sorulmadı’ diyenlere sesleniyorum. Unutmayın kime sorulması gerekiyorsa onlara sorulmuş ve yola böyle çıkılmıştır. Yavuz Sultan Köprüsü’nü yaptık, Marmaray’ı yaptık. Yine önümüzü kesmeye çalıştınız. Çılgınlar gibi ama yaptık. Avrasya Tüneli’ni, Osmangazi’yi, İstanbul-İzmir yolunu yaptık. önünü kesmek istediniz. Eğer biz sizi dinlemiş olsaydık bunların hiçbiri yapılamayacaktı” dedi.

 

 

 

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.