YENİ TABLO, YENİ PLAN

YENİ TABLO, YENİ PLAN

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Afgan halkının huzuru, bu ülkede yaşayan Türk soydaşlarımızın selameti, ülkemizin çıkarlarının korunması noktasında her türlü işbirliğine hazırız” cümlelerini kurdu. Karzai Havalimanı için yapılan görüşmelerke ilgili de konuşan Erdoğan, “Taliban’ın ülkede kontrolü sağlamasıyla önümüze yeni bir tablo çıktı. Görüşmelerimizi buna göre yapıyoruz” dedi.

ABONE OL
Ağustos 19, 2021 08:13
YENİ TABLO, YENİ PLAN
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Afgan halkının huzuru, bu ülkede yaşayan Türk soydaşlarımızın selameti, ülkemizin çıkarlarının korunması noktasında her türlü işbirliğine hazırız” cümlelerini kurdu. Karzai Havalimanı için yapılan görüşmelerke ilgili de konuşan Erdoğan, “Taliban’ın ülkede kontrolü sağlamasıyla önümüze yeni bir tablo çıktı. Görüşmelerimizi buna göre yapıyoruz” dedi.

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kanal 7, Ülke TV, 24 TV, TVNET ve TV 360 ortak yayınında özetle şu mesajları verdi:

AHDE VEFA: Afganistan güçlü tarihi bağlarımızın olduğu ülke. Yönetimde kim olursa olsun iyi ve kötü gününde Afganistan’ın yanında yer almak hem ahde vefanın hem de kardeşliğimizin gereğidir.

TALİBAN’LA İTİBAT: Kurumlarımız bir süredir Taliban’la zaten irtibat halindeydiler. Biz de ülkenin geleceğini konuşmak üzere Taliban yöneticilerini kabul edeceğimizi daha önce de ifade etmiştik. Bu tavrımızı bugün de muhafaza ediyoruz.

MEMNUNUZ: Afgan halkının huzuru, bu ükede yaşayan Türk soydaşlarımızın selameti, ülkemizin çıkarlarının korunması noktasında her türlü işbirliğine hazırız. Taliban yöneticilerinin yaptığı itidalli ve ılımlı açıklamaları bizler de memnuniyetle karşılıyoruz.

KÖŞELİ BAKMIYOR: Özellikle Taliban’ın Türkiye’ye yaklaşımı köşeli değildir, daha dikkatlidir. Bizimle olan ilişkileri, yaklaşımı dış politika açısından çok daha hassastır. Temenni ediyorum bundan sonra da aynı hassasiyet devam edecektir. Zira birçok yerde yapılan toplantılarda bu hassasiyeti görüyoruz.

AFGANİSTAN’A YATIRIM: Afganistan’a ciddi yatırımlar yaptık ciddi harcamalar yaptık hala yapıyoruz. Bundan sonra yapacağımızın alametleri ortada. Bizim orada şu anda iş adamlarımız var. Onlar orada bulanarak yatırım sürecini devam ettiyor.

MUHARİP GÜÇ DEĞİL: Afganistan’daki askerlerimiz hiçbir zaman muharip güç olarak görev yapmadı. Biz askerlerimizi asla yabancı güç olarak görmedik, kullanmadık. ABD’nin çekilmesi sonrasındaki amacımız havalimanının güvenliğini temin ederek bu ülkenin güvenliğine katkı sağlamaktı, bu niyetimiz halen bakidir.

ELLERİ GÜÇLENECEK: Türkiye’nin Afganistan’daki askeri varlığı yeni yönetimin uluslararası alanda elini güçlendirecek ve işini kolaylaştıracaktır. Mesele öncelikle Afgan makamlarıyla bir anlayış birliğine varmaktır. Farklı seçenekler üzerinde konuşabiliriz. Örneğin Libya’daki gibi ikili bir anlaşma ile bunu çözebiliriz.

KARZAİ HAVALİMANI: Yürütülen görüşmelerde bizler aslında belli bir gelişme kaydetmiştik. Ülkemizin sunduğu şartların önemli bölümü muhataplarımız tarafından kabullenilmeye başlanılmıştı. Ancak Taliban’ın ülkede kontrolü sağlamasıyla önümüze yeni bir tablo çıktı. Şimdi sahada oluşan bu yeni gerçeklere göre planlarımızı yapıyor, görüşmelerimizi de ona göre sürdürüyoruz. Doha’da bir süreç var. Yakından takip ediyoruz. Sürecin içinde olanlarla irtibatlarımız devam ediyoruz.

GÖRÜŞME TRAFİĞİ: Bu ara görüşme trafiği gerçekten çok çok yoğun. Bu hafta sonuna kadar Merkel’le görüşmemiz sözkonusu. Hafta sonu Sayın Putin’le görüşmemiz sözkonusu. Aynı şekilde Avrupa’dan bir çok ülkenin liderleriyle görüşmeler sözkonusu.

552 TAHLİYE: Afganistan’dan vatandaşlarımızın özel uçak seferleriyle tahliye işlemlerini sürdürüyoruz. Bugün(dün)Askeri uçağımızla 201 vatandaşımızı İslamabad’a götürdük oradan THY ile gelmesini sağladık. Şu an itibariyle toplam 552 kişiyi tahliye etmiş durumdayız.

SINIRA DUVAR: Düzensiz göçle mücadele noktasında yoğun çaba harcıyoruz. Sınır güvenliğini tahkim için farklı önlemleri devreye aldık. İran sınırında dört ilimiz var. Ağrı, Hakkari, Iğdır, Van. Bu sınırlarımızın tamamı duvarla örülecek. Ağrı ve Iğdır sınırı duvar çalışmaları tamamlandı. Şu an itibariyle 157 kilometresi bitti.

En az 10 karakter gerekli

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.