1. Haberler
  2. EKONOMİ
  3. ABD’den Çin’e çağrı: Petrol rezervlerini kullanıma açalım

ABD’den Çin’e çağrı: Petrol rezervlerini kullanıma açalım

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

South China Morning Post’un, yetkililere dayandırdığı haberine göre, konu Biden ile Şi görüşmesinde ekonomik iş birliği kapsamında gündeme geldi.

“REZERVLERİ AÇALIM, PETROL FİYATLARI DÜŞSÜN”

ABD tarafının, Çin’den, küresel fiyatların aşağı çekilmesi için rezervlerini kullanıma açması yönünde yapacağı hamleye katılmasını istediği ileri sürüldü.

EN BÜYÜK REZERVLER ABD’DE, ÇİN İSE EN BÜYÜK İTHALATÇI

ABD, 727 milyon varil ile dünyanın en büyük petrol rezervine sahip ülkesi konumunda bulunuyor. Dünyanın en büyük petrol ithalatçısı Çin’in ise yaklaşık 200 milyon varil rezervi olduğu tahmin ediliyor. İki ülkenin bu alanda ortak hareket etmesinin petrol fiyatlarının seyrini kesin olarak etkileyeceği öngörülüyor.

CİNPİNG, BİDEN’IN ÖNERİSİNE OLUMLU BAKIYOR

Gazeteye konuşan yetkililer, Çin tarafının öneriye olumlu yaklaştığını ancak iç tüketim ihtiyaçlarını değerlendirme gereği duyarak henüz somut adım atmayı taahhüt etmekten kaçındığını belirti.

ABD’DE ENFLASYONUN DÜŞMESİ, PETROLE BAĞLI

Çin’in kararı her ne olursa olsun ABD’nin yakın zamanda petrol rezervlerini kullanıma açacağını ilan etmesi bekleniyor. Rezervlerin 2022 başından itibaren aşamalı olarak piyasaya arz edileceği öngörülüyor.

ENFLASYON, 6 AYDA YÜZDE 5 ARTTI

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının yol açtığı arz sıkıntısının petrol fiyatlarını yükseltmesi ve ABD Merkez Bankasının canlandırma paketleriyle para arzını arttırması sonucu ABD’de enflasyon son 6 ayda yüzde 5 arttı. Ekim ayı enflasyonu yüzde 6,2’ye kadar çıktı.

OPEC, PETROL ÜRETİMİNİ ARTIRMAK İSTEMİYOR

Washington yönetimi bu ay başında Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütünden (OPEC) ham petrol üretimini arttırmasını istedi fakat bu isteğine karşılık alamadı.

OPEC VE RUSYA’YA KARŞI DENGE FAKTÖRÜ

ABD’nin iç tüketimini 90 gün karşılayacak petrol rezervi bulunuyor. Çin’in ise 40-50 gün yetecek stratejik rezerve sahip olduğu tahmin ediliyor. İki ülkenin bu alanda iş birliği yapmasının, küresel fiyatların belirlenmesinde OPEC ve Rusya’nın etki gücüne karşı yeni bir denge unsuru yaratabileceği değerlendiriliyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir