Bangladeş’te hükümetin istifasını talep eden göstericiler, Başbakan Şeyh Hasina’nın resmi konutunu bastı. Göstericilerin protestoları, hükümet karşıtı eylemlere dönüştü ve son üç hafta içinde yüzlerce kişi yaralandı ya da hayatını kaybetti. Yaklaşık 10 bin kişi gözaltına alındı.
Başbakan Kaçtı
Protestocular, Başbakan Hasina’dan polis şiddeti için özür dilemesini, internet bağlantılarının tekrar sağlanmasını, üniversitelerin açılmasını ve gözaltına alınanların serbest bırakılmasını talep ediyor. Şeyh Hasina, göstericilerin resmi konutu bastığı esnada askeri helikopterle ülkeden ayrıldı. Bu olayın ardından, Bangladeş Genelkurmay Başkanı General Waker-Uz-Zaman, ülkede geçiş hükümetinin kurulacağını duyurdu.
Geçiş Hükümeti ve Sıkıyönetim
General Waker-Uz-Zaman, geçiş hükümetinin kurulmasının ardından şiddet olaylarının durulması halinde sıkıyönetim ilanına gerek kalmayacağını belirtti. Ayrıca, şiddet olaylarına ilişkin soruşturma yapılacağı ve tüm siyasi partilerle görüşmeler gerçekleştirileceği ifade edildi. Bangladeş Cumhurbaşkanı Muhammed Şahabuddin ile görüşmelerin yapılacağı da duyuruldu.
Saray Yağmalanıyor
Protestocular, Başbakanlık Sarayı’na girerek yağmalama ve eğlenme eylemlerinde bulundu. Hükümet karşıtı eylemler, bazı kamu binalarına saldırılar ve araçların ateşe verilmesi gibi şiddet içeren eylemlerle devam etti. 4 Ağustos’taki protestolarda, Avami Birliği destekçileri ile göstericiler arasında çıkan çatışmalarda 93 kişi hayatını kaybetti.
Protestoların Kökeni
Protestolar, 1971 Bağımsızlık Savaşı gazilerinin çocuklarına kamu sektöründe kontenjan ayrılması kararının ardından başlamıştı. İçişleri Bakanı Asaduzzaman Khan Kamal, bu protestolar sırasında 147 kişinin hayatını kaybettiğini duyurmuştu; ancak bazı kaynaklarda ölü sayısının 200’ü aştığı belirtilmişti.
Kaynak: http://yeniçağ.com