Çin, Türkiye’nin Ek Gümrük Vergisini Dünya Ticaret Örgütü’ne Şikayet Etti

Çin, Türkiye’nin Ek Gümrük Vergisini Dünya Ticaret Örgütü’ne Şikayet Etti

ABONE OL
Ekim 9, 2024 11:12
Çin, Türkiye’nin Ek Gümrük Vergisini Dünya Ticaret Örgütü’ne Şikayet Etti
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Çin, Türkiye’nin otomotiv sektöründe uyguladığı ek gümrük vergilerini ve diğer kısıtlamaları korumacı tedbirler olarak nitelendirerek Dünya Ticaret Örgütü’ne (DTÖ) başvurdu.

  • Yeni Düzenleme ile Ek Vergi: 7 Temmuz 2024’ten itibaren yürürlüğe giren yeni düzenlemeyle, Çin’den ithal edilen araçlara yüzde 40 ek gümrük vergisi getirildi. Bu vergi, tüm yakıt türlerindeki araçlar için geçerli olup, daha önce yalnızca elektrikli otomobillere uygulanıyordu.
  • DTÖ’ye Başvuru: Çin, Türkiye’nin uyguladığı bu gümrük vergilerini şikayet ederek, Türkiye’yi DTÖ kurallarına uymaya ve tedbirlerini düzeltmeye çağırdı. Açıklamada, Türkiye’nin aldığı önlemlerin ayrımcı ve korumacı niteliğe sahip olduğu vurgulandı.
  • Ticaret Anlaşmazlıkları: İki ülke arasındaki gümrük vergisi ve ticaret politikası anlaşmazlıkları, DTÖ’nün uyuşmazlık çözüm mekanizması ile çözülüyor. Çin’in sunduğu “istişare talebi,” ticaret anlaşmazlığında ilk resmi adım olarak kabul ediliyor.
  • Diğer Ülkelerin Ek Vergileri: Türkiye’nin yanı sıra, Avrupa ülkeleri, ABD ve Kanada da Çinli otomobillere ek vergiler getirmişti. Avrupa Birliği, Çin’den ithal edilen bazı elektrikli araçlara geçici tarifeler uygulamış ve bu durum sektörde büyük yankı uyandırmıştı.
  • Çinli Üreticiler Zorluk Yaşıyor: Uygulanan tarifeler nedeniyle bazı Çinli otomobil üreticilerinin Avrupa’ya olan ihracatında, ithalat vergilerinin yüzde 48’e kadar artması, bu markaların zorlu bir süreçten geçmesine neden oldu.

KAYNAK: En Son Haber (ESH)

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

300x250r
300x250r