1. Haberler
  2. GÜNDEM
  3. Ege Denizi’nde Deprem Fırtınası ve Yanardağ Korkusu! Bodrum, Datça ve Kuşadası Tsunami Riski Altında

Ege Denizi’nde Deprem Fırtınası ve Yanardağ Korkusu! Bodrum, Datça ve Kuşadası Tsunami Riski Altında

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ege Denizi, son günlerde şiddetli depremlerle sallanırken, bu bölgede tsunami riski ve olası volkanik patlamalar konusunda uyarıyor. Bölgede meydana gelen depremler, en büyük 5.1 büyüklüğünde olmak üzere, Bodrum, Datça ve Kuşadası gibi turistik beldeleri endişelendiriyordu. Uzmanlara göre bu depremler sadece kıyı bölgeleri değil, aynı zamanda volkanik adaları da tehdit edebilir.

Bodrum, Datça ve Kuşadası Tehlikelide: Tsunami Riski Artıyor

Ege Denizi’nde büyüklükleri 3 ile 5,1 arasında değişen çeşitleri ortaya çıktı. Kandilli Rasathanesi’nin dağılımlarına göre, en büyük deprem 5.1 çarpışmada gerçekleşti ve derinliği sadece 5 kilometreydi. Uzmanlar, özellikle Muğla, Bodrum ve Aydın sahil kesimlerinin bu deprem fırtınasından etkilenebileceğine dikkat çekiyor.

depremm.webp

Prof. Dr. Naci Görür: “Bölgedeki Gerilim Devam Ediyor”

Jeoloji uzmanı Prof. Dr. Naci Görür, Ege Bölgesi’ndeki deprem geriliminin devam ettiğini ve bölgedeki kıyıların daha dikkatli bir şekilde saklandığını belirtti. Prof. Dr. Görür, “Bodrum, Muğla ve Aydın’a kadar olan sahil şeritlerinde gerilim devam ediyor. Bu görüşmelerde ortaya çıkan depremler, daha büyük yıldızların haberleri olabilir” dedi.

hasan.webp

Volkanik Aktivite ve Tsunami Riski Uyarısı

Son depremler, yalnızca sismik riskleri değil, aynı zamanda volkanik aktiviteyi de gündeme getirdi. İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Yöneticisi Prof. Sözbilir, “Ege Denizi’ndeki deniz altı faylarının 7 büyüklüğünü aşan bir deprem üretisi halinde, Kuşadası, Bodrum ve Datça kıyılarında tsunami tehlikesine maruz kalabilir” ifadesini kullandı.

Ege’nin Volkanik Ada Yayı ve Depremler

Ege Bölgesi’ndeki depremlerin, Santorini, Milos, Nisiros gibi volkanik adaları içeren Güney Ege Volkanik Ada Yayı üzerinde görülüyor. Bu volkanik adalar, birden pek çok volkanik patlamaya ve büyük depremlere sahne olmuş durumda. Prof. Dr. Sözbilir, “Bu volkanların aktif olduğu kabul ediliyor ve çevrelerdeki fay çizgileri, depremler üretiyorye devam ediyor” dedi.

Türkiye’nin Depremlerden Etkilenme Derecesi Düşük

Türkiye’nin bu depremlerden doğrudan etkilenmesi düşük olduğunu belirten Prof. Dr. Sözbilir, “Ancak bu bölgede deniz altı faylarının büyük depremler yaratması durumunda tsunami riski patlaması meydana gelebilir. Kuşadası, Bodrum ve Datça kıyılarındaki yerleşim kalıcı tsunami riskine karşı modellenmesi gereken bir gerçektir” uyarısında bulundu.

Volkanik Patlama ve Deprem Uyarıları

Ege Bölgesi’nde son günlerde meydana gelen art depremler, bölgedeki volkanik olayların tetikleyicisi olabilir. Geçmişte, 1956 yılında Amorgos’ta meydana gelen büyük deprem ve sonrasındaki tsunami, bölgedeki sismik ve volkanik riskleri gözler önüne seriyor. Prof. Dr. Sözbilir, bu tür depremlerin, daha büyük felaketlere yol açabileceği uyarısında bulundu.

Kaynak:https://www.yenicaggazetesi.com.tr/

Kaynak: ANKA

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir