Erkeklerde ‘Meme Kanseri’ Artış Gösterdi: ‘Farkındalık Az, Hiç Düşünmüyorlar!’

Erkeklerde ‘Meme Kanseri’ Artış Gösterdi: ‘Farkındalık Az, Hiç Düşünmüyorlar!’

ABONE OL
Ekim 15, 2024 14:00
Erkeklerde ‘Meme Kanseri’ Artış Gösterdi: ‘Farkındalık Az, Hiç Düşünmüyorlar!’
0

BEĞENDİM

ABONE OL

NKÜ Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı’ndan Meme ve Endokrin Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Sibel Özkan Gürdal, ‘Meme Kanseri Farkındalık Ayı’ etkinlikleri kapsamında yaptığı açıklamada, erkeklerde meme kanseri görülme sıklığının arttığını vurguladı. Gürdal, “Farkındalığın az olduğu bir grup erkek var. Erkekler meme kanseri olma ihtimallerini hiç düşünmüyorlar. Yüzde 1-2 oranında olmasına rağmen, bu günlerdeki artış yüzde 20-25’lere ulaştı. Meme kanseri, geçmiş yıllara göre erkeklerde daha fazla görülmektedir” dedi.

Prof. Dr. Gürdal, 1-31 Ekim tarihleri arasında kutlanan ‘Meme Kanseri Farkındalık Ayı’ ile ilgili olarak, “Meme kanseri, kadınlarda en sık görülen kanser türüdür ve taranabilen bir kanserdir. Taramanın önemi büyüktür; şikayeti olmayanlar da mamografi gibi tetkikler yaptırmalıdır. Erken evrelerde, yani evre 0 veya 1’de yakalanan meme kanserlerinin yaşam oranı yüzde 99-100 gibi yüksektir” ifadelerini kullandı.

Gürdal, bu ayın en etkili farkındalık etkinliğinin Tekirdağ CHP Milletvekili Nurten Yontar tarafından gerçekleştirildiğini belirterek, “Kendisi mecliste bu konuyu cesurca dile getirdi ve farkındalığın önemini vurguladı” dedi.

Erkeklerde meme kanseri farkındalığına dikkat çeken Gürdal, “Erkekler, ellerine bir kitle geldiğinde bunun yağ bezesi veya kist olduğunu düşünerek kanser olma ihtimallerini göz ardı ediyorlar. Ancak sıklıkla evre 2 ve 3 olarak hastaneye başvuruyorlar. Eğer evre 0 veya 1 olarak gelselerdi, kurtulma şansları daha yüksek olacaktı” şeklinde konuştu.

KAYNAK: Cumhuriyet

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

300x250r
300x250r