Fosfor mineralinin sağlığınız üzerindeki 3 olumlu etkisi

fosfor-mineralinin-sagliginiz-uzerindeki-3-olumlu-etkisi-7wVNgVnN.jpg

Genellikle proteinlerin ve vitaminlerin vücudumuz için ne kadar önemli olduğuna odaklanırız, ancak çoğumuz mineral alımımıza aynı özeni göstermeyiz. Mineraller sağlığımızı korumada çok önemli bir rol oynar ve fosfor da bunlardan biridir.

Fosfor, kemiklerin oluşumuna yardımcı olmak için önemlidir ve vücudun enerji üretiminde yer alır. Bu mineral esas olarak dişlerimizde ve kemiklerimizde bulunur ve ayrıca tüm vücut hücrelerinde bulunur. Aslında vücudumuzda en çok bulunan ikinci mineraldir. İşte, vücudunuzun yeterli düzeyde fosfora ihtiyacı olmasının nedenleri;

FOSFOR VÜCUDUMUZ İÇİN NEDEN ÖNEMLİDİR?

Fosfor, vücudun çeşitli işlevleri yerine getirmesi için gerekli olan önemli bir mineraldir. Yetersiz fosfor veya hipofosfatemi, kandaki fosfor seviyeleri çok düştüğünde ortaya çıkan bir durumdur. Bu düşüş, enerji seviyelerinizin düşmesine ve kas yorgunluğuna ve zayıflığına neden olabilir. Bu, enerji seviyenizin düşmesine neden olur. Vücudunuzdaki fosfor eksikliğinin bir başka belirtisi de zayıf veya yumuşak kemikler, çiftlerde kas ve eklem ağrısıdır.

Ortalama olarak, bir yetişkin, önerilen diyet ödeneğine göre yaklaşık 700-800 mg fosfor gerektirir. Dengeli bir diyet yemek, önerilen miktarlarda fosforun doğal kaynaklardan alınmasına yardımcı olabilir. Fosfor, yumurta, peynir, yoğurt, bitter çikolata ve süt gibi gıdalarda doğal olarak bulunur. Fosfor açısından zengin gıdaların yanı sıra, fosforun daha iyi emilmesine yardımcı oldukları için diyet kalsiyum ve protein açısından da zengin olmalıdır.

1. GENEL VÜCUT SAĞLIĞINI KORUR

Fosfor, vücudun, kemiklerin ve dişlerin gelişimi ve bakımı için önemli olan besinleri sentezlemesini sağlar. Kas büyümesi ve toparlanması gibi kritik işlevlerin yanı sıra sinir sinyallerinin düzgün çalışması fosfor tarafından kolaylaştırılır. Bu mineral, DNA dizisinin bir parçasıdır ve enerji depolamaya ve enerji seviyelerini yükseltmeye yardımcı olan temel lipidler, proteinler ve karbonhidratlardan oluşur.

2. KEMİKLERİ VE KAS GÜCÜNÜ GELİŞTİRİR

Fosfor, kemik ve kas sağlığının korunmasına yardımcı olur. Kemikleri oluşturmak için kalsiyum ile birlikte çalışır ve nükleik asitleri ve hücre zarlarını korumadaki rolü, enerjiyi artırmaya yardımcı olur, böylece kas büyümesini destekler. Özellikle spor yapanlar ve yaşlılar için vücutta dengeli miktarda bulundurmak oldukça önemlidir.

3. HÜCRELERİ ONARIR VE BÖBREK SAĞLIĞINI İYİLEŞTİRİR

Fosfor, enerji depolamada hayati bir rol oynar ve adenozin trifosfat adı verilen bir molekülün devreye girmesine yardımcı olur. Bu molekül yorgunlukla savaşmaya ve metabolizmayı iyileştirmeye yardımcı olur. Fosfor, B kompleks vitaminleri ile birlikte çalıştığında, serum fosfor konsantrasyonunu düzenleyerek böbrek fonksiyonunu artırır, bu da idrarla fosfor atılımının fosforun net emilimine uymasını sağlar. Ayrıca kalsiyum ile etkileşimi, hasarlı hücrelerin korunmasına ve onarılmasına yardımcı olur.

Exit mobile version