Hindustan Times’ın haberine göre, mahkeme kararı, yetkililerin hava kirliliği ile mücadele kapsamında aldığı okulların kapatılması ve inşaat faaliyetlerinin 4 gün boyunca durdurulması gibi önlemlerin ardından geldi.
“ÇİFTÇİLER ANIZ YAKMASIN”
Mahkeme Başkanı NV Ramana ve beraberindeki iki hakim, başkentteki resmi dairelerin kapatılması ve evden çalışma uygulamasına geçilmesi; Pencap, Haryana ve Uttar Pradeş’te iki hafta boyunca çiftçilerin anız yakmasının yasaklanması dahil atılacak somut adımları listeledi.
“ZORUNLU ARAÇ TRAFİĞİ DURDURULSUN”
Bunların yanı sıra mahkeme heyeti, yetkilerden zorunlu olmayan araç trafiğinin durdurulması, endüstriyel kirliliğin azaltılması ve tozun sınırlandırılması için tedbir almalarını istedi.
Yüksek Mahkeme, 17 Kasım Çarşamba sabahına kadar merkezden ve söz konusu eyaletlerden uygulanacak önlemlere ilişkin bir rapor sunmalarını isteyerek, rapora göre kararını vereceğini açıkladı.
BAŞKENTTE EĞİTİME 1 HAFTA ARA VERİLDİ
Yeni Delhi’de Hava Kalitesi Endeksi (AQI) bugün itibarıyla 500 üzerinden 343’te kalırken hafta sonunda bu oran 499 seviyesine kadar çıkmıştı.
Hava kirliliği nedeniyle 13 Kasım’da başkentte eğitime 1 hafta ara verilmişti.
Hava kirliliği son yıllarda Yeni Delhi’nin en önemli sorunlarının başında geliyor. Şehir, dünyanın en kirli başkentlerinden biri olarak gösteriliyor.
1.2 MİLYON İNSANIN ÖLÜMÜNE NEDEN OLDU
2019’da yapılan bir araştırmada, Hindistan’ın hava kirliliğinin ülkede 1,2 milyondan fazla kişinin ölümünde etkili olduğu öne sürülmüştü.
Chicago Üniversitesi Enerji Politikası Enstitüsü (EPIC) tarafından yayınlanan bir çalışma ise Hindistan’da tehlikeli boyutlara ulaşan hava kirliliğinin milyonlarca insanın yaşam süresini 9 yıla kadar kısaltabileceğini ortaya koymuştu.
Yeni Delhi’de özellikle kasım-ocak aylarında çiftçilerin anız yakması, şehirdeki kömürle çalışan tesislerin ve endüstriyel işletmelerin faaliyetleri nedeniyle hava kirliliği en yüksek seviyelere ulaşıyor.