İhracatta yeni bir rekor bekliyoruz

ihracatta-yeni-bir-rekor-bekliyoruz-1T7Zjl7W.jpg

ANKARA Milliyet – Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, OECD tarafından yayımlanan son raporlarda Türk ekonomisi için 2021’de yüzde 5.7 büyüme öngörüldüğünü belirterek “Bu, OECD üyeleri arasında öngörülen en güçlü toparlanmalardan biridir. İnşallah bu tahminlerin de ötesine geçireceğimize inanıyorum. Bu yıl toplam ihracatta 200 milyar dolara ulaşarak yeni bir rekora imza atmayı bekliyoruz” dedi. Katar Ekonomik Forumu’na video mesajla katılan Erdoğan özetle şu mesajları verdi:

AÇLIK ARTTI: Koronavirüs salgını sebebiyle son 1.5 yıldır küresel ekonomi, sancılı sınamalar ve belirsizliklerle dolu meşakkatli bir süreçten geçiyor. 2020’de dünya ekonomisi yüzde 3.5 küçülmüş, küresel ticaret yüzde 10’a yakın daralmıştır. Uluslararası doğrudan yatırımlar yüzde 42 azalırken, 90 milyondan fazla insan aşırı yoksulluk sınırının altına düşmüştür. Küresel borç toplamı 282 trilyon dolara ulaşarak tarihin en yüksek seviyesini gördü.

TÜM İNSANLIĞIN AŞISI: Dünyanın 100’e yakın ülkesinin halen ilk doz aşıya dahi ulaşamadığı vahim bir tabloyla karşı karşıyayız. Aşı ve ilaç adil bir şekilde tüm ülkelerin kullanımına açılmadıkça küresel ekonomik canlanmanın da mümkün olmayacağını biliyoruz. Türkiye’nin geliştirdiği Kovid-19 aşısının inşallah milletimizle birlikte tüm insanlığın da aşısı olacağının müjdesini paylaşmak istiyorum.

POZİTİF YÖNDE AYRIŞTIK: Salgın döneminde sadece sağlıkta değil üretim, lojistik, kamu güvenliği, istihdam, sosyal destekler alanında da ülkemiz pozitif yönde ayrıştı. Asya merkezli üretim ağına alternatif arayışlarında üç kıtayı birleştiren stratejik konumuyla Türkiye daha fazla ön plana çıkmaya başladı. Olumsuz ekonomik iklime, tedarik ve lojistik zincirlerindeki aksaklıklara ve artan korumacılığa rağmen 2020 yılını büyüme ile kapattık. Yüzde 1.8’lik oranla G20 içerisinde en yüksek büyümeyi kaydeden ikinci ülke olduk.

200 MİLYAR DOLAR İHRACAT: 2021’in ilk çeyreğinde yakaladığımız yüzde 7’lik büyüme oranı, yılın geri kalanı için beklentilerimizi artırdı. OECD tarafından yayımlanan son raporlarda Türk ekonomisi için 2021 yılında yüzde 5.7 ve 2022’de yüzde 3.4 büyüme öngörülüyor. Bu, OECD üyeleri arasında öngörülen en güçlü toparlanmalardan biridir. İnşallah bu tahminlerin de ötesine geçireceğimize inanıyorum. Bu yıl toplam ihracatta 200 milyar dolara ulaşarak yeni bir rekora imza atmayı bekliyoruz.

SAYGI VE EŞİT ORTAKLIK: Reform gündemimizden de kopmuyoruz. İnsan Hakları Eylem Planımız ile Ekonomi Reform Paketimizi milletimizle paylaştık. Ülkemizi sivil, daha demokratik ve özgürlükçü bir anayasaya kavuşturma hedefiyle başlatmış olduğumuz çalışmalarımızı da sürdürüyoruz. Yine bu süreçte bölgemizdeki sorunları çözmek için yoğun bir diplomasi trafiği yürütüyoruz.

ADIMLARIN İSABETİ ANLAŞILDI: Türkiye’nin, Suriye, Libya ve Doğu Akdeniz’de attığı adımların ne kadar isabetli ve yerinde olduğu son günlerde daha iyi anlaşılmıştır. Ülkemiz bu coğrafyaların tamamında üstlendiği sorumlulukla teröre set çekmiş, demokrasiyi korumuş, diyalog ve uzlaşının önünü açmıştır. Katar’a yönelik uygulanan haksız abluka ve yaptırımların kaldırılmasına ve kardeş Körfez halklarının yeniden kucaklaşmasına imkan tanıyan Körfez İşbirliği Konseyi kararlarından duyduğumuz memnuniyeti de burada tekraren ifade ediyorum.

Irkçılık virüsten tehlikeli: Salgın sadece ekonomik adaletsizlikleri derinleştirmekle kalmamış aynı zamanda İslam düşmanlığı ve göçmen karşıtlığını da alevlendirmiştir. Bugün birçok Batılı ülkede kültürel ırkçılık, farklı dinden, renkten olana tahammülsüzlük, Koronavirüsten daha tehlikeli bir hal almıştır. İstatistikler, buz dağının sadece görünen kısmı olsa dahi sorunun ulaştığı boyutları ortaya koymaktadır. Batıda ırkçı ve İslam düşmanı saldırılar son 5 yıl içinde yüzde 250, bu saldırılarda hayatını kaybedenlerin oranı ise yüzde 700 artmıştır.

Görev süresi dolan Sayıştay Başkanı’nı kabul etti

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, görev süresi dolan Sayıştay Başkanı Seyit Ahmet Baş’ı kabul etti. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ndeki kabul, basına kapalı gerçekleşti.

Exit mobile version