Iran-Türkiye Gerilimi Büyüyor: BM Güvenlik Konseyi’nde Heniyye’nin Suikasti ve Uluslararası Tepkiler

Iran-Türkiye Gerilimi Büyüyor: BM Güvenlik Konseyi’nde Heniyye’nin Suikasti ve Uluslararası Tepkiler

ABONE OL
Ağustos 1, 2024 13:51
Iran-Türkiye Gerilimi Büyüyor: BM Güvenlik Konseyi’nde Heniyye’nin Suikasti ve Uluslararası Tepkiler
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde İran-Türkiye Gerilimi: Heniyye’nin Suikastı ve Uluslararası Tepkiler

Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye’nin İran’ın başkenti Tahran’da düzenlenen suikast sonucu hayatını kaybetmesinin ardından Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi acil oturumla toplandı. ABD ve İngiltere, suikastın sorumlusunun İran olduğunu iddia ederken, İran’ın BM Daimi Temsilcisi Amir Saeid İravani, “Uygun gördüğümüz zaman ve şekilde cevap vereceğiz” şeklinde yanıt verdi.

Heniyye’nin öldürülmesinin ardından, İran’ın talebiyle Rusya, Çin ve Cezayir’in desteğiyle Güvenlik Konseyi’nde acil bir oturum düzenlendi. BM Siyasi ve Barış İnşası İşlerinden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Rosemary DiCarlo, Orta Doğu’daki gelişmelerin endişe verici olduğunu belirterek, bölgede artan gerginliğe dikkat çekti. DiCarlo, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun üç cephede saldırı düzenlediğini ve İran’la varoluşsal bir savaşta olduklarını ifade etti.

İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney ve diğer üst düzey yetkililer, Heniyye’nin ölümünün intikamını alacaklarını duyurdu. İran’ın Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Amir Saeid İravani, İsrail’in terör faaliyetlerini sürdürdüğünü ve saldırıyı kınadıklarını açıkladı. İravani, “Uluslararası hukuk uyarınca meşru müdafaa hakkımızı muhafaza ediyoruz,” diyerek, İsrail’e karşı kararlı bir yanıt vereceklerini vurguladı.

ABD’nin BM Daimi Temsilci Yardımcısı Robert Wood, İsrail’in kendini terörist saldırılardan koruma hakkına sahip olduğunu belirterek, Hizbullah’ın saldırılardan sorumlu olduğunu ifade etti. Wood, İran’ın BMGK kararlarına uyması gerektiğini ve bölgesel barışa tehdit oluşturan davranışlarına karşı tedbirler alınması gerektiğini belirtti.

İngiltere’nin BM Daimi Temsilcisi Barbara Woodward ise artan şiddetin kimseye fayda sağlamadığını vurgulayarak, uzun vadeli barışın bombalar ve silahlarla sağlanamayacağını söyledi. İngiltere’nin İsrail’in güvenliğine olan bağlılığının sürdüğünü belirten Woodward, İran’ı suçlayarak saldırıların durması gerektiğini ifade etti.

Kaynak: http://ensonhaber.com

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

300x250r
300x250r