Küresel Piyasalar Fed’in Faiz Kararına Kilitlendi: İndirim Beklentisi Artıyor

Küresel Piyasalar Fed’in Faiz Kararına Kilitlendi: İndirim Beklentisi Artıyor

ABONE OL
Eylül 18, 2024 10:48
Küresel Piyasalar Fed’in Faiz Kararına Kilitlendi: İndirim Beklentisi Artıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Fed Bugün Faiz Kararını Açıklayacak: Küresel Piyasalar Beklentilerle Titreşiyor

Küresel piyasalar, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) bugün gerçekleştireceği faiz toplantısına odaklandı. Son dört yılın ardından Fed’in faiz indirimi yapacağına kesin gözüyle bakılıyor.

Fed’den Faiz İndirimi Beklentisi

Dünya genelinde enflasyonla mücadelenin kritik bir aşamaya geldiği bu dönemde, merkez bankalarının kararları büyük önem taşıyor. ABD Merkez Bankası’nın faiz oranlarını bugün açıklayacağı karar ile birlikte düşürmesi bekleniyor. Son dört yıl boyunca faiz oranlarını değiştirmeyen Fed’in, faiz oranını 50 baz puan düşürerek yüzde 5-5,25 aralığına çekmesi öngörülüyor. Ancak, 25 baz puanlık bir indirim ihtimali de masada kalıyor.

Geçmişteki Faiz Kararları ve Etkileri

Fed, son faiz indirimi kararını Mart 2020’de Covid-19 pandemisinin ekonomik etkilerine yanıt olarak almıştı. O tarihte faiz oranları sıfır seviyesine çekilmişti. Ardından, 2022’de faiz artırımı sürecine geçen Fed, ard arda yüksek oranlı artışlar gerçekleştirmişti. Şu anda ise faiz oranlarında bir indirime gidilmesi bekleniyor.

TCMB’nin Kararı Bekleniyor

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ise 19 Eylül’de yapılacak Para Politikası Kurulu toplantısında politika faizine ilişkin kararını açıklayacak. Ekonomistler, TCMB’nin faiz oranını yüzde 50 seviyesinde sabit bırakmasını öngörüyor.

Piyasalarda Beklentiler ve Analizler

Fed’in alacağı faiz kararı ve sonrasındaki açıklamalar, piyasalarda önemli etkiler yaratabilir. Analistler, Fed Başkanı Jerome Powell’ın yapacağı konuşmanın ve açıklamaların piyasalara yön vereceğini belirtiyor. Bugün açıklanacak kararların, küresel ekonomik görünümü etkilemesi ve piyasa hareketliliğini artırması bekleniyor.

KAYNAKÇA:wwwensonhaber.com

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

300x250r
300x250r