Patronlar İstedi, Bakanlık Harekete Geçti: Sığınmacılar 6 Aya Kadar İzinsiz Çalışabilecek

Patronlar İstedi, Bakanlık Harekete Geçti: Sığınmacılar 6 Aya Kadar İzinsiz Çalışabilecek

ABONE OL
Ekim 15, 2024 13:56
Patronlar İstedi, Bakanlık Harekete Geçti: Sığınmacılar 6 Aya Kadar İzinsiz Çalışabilecek
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç’in geçen hafta yaptığı “Türkiye’de göçmene ihtiyacımız var mı deme lüksümüz olamaz” açıklamasının ardından, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı harekete geçti. Uluslararası İşgücü Kanunu uygulama yönetmeliğinde önemli bir değişiklik yapıldı.

Türkiye’de hayat pahalılığı ile mücadele eden halk, iş bulma sorunları ve düşük maaşlardan şikâyetçi. Bu sorunların önemli nedenlerinden biri, Türkiye’de 10 milyonun üzerinde sığınmacının bulunması ve bu kişilerin ikame işgücü yaratması olarak gösteriliyor.

Şekib Avdagiç, Türkiye’nin doğurganlık hızının Avrupa’nın birçok ülkesinin altına düştüğünü belirterek sığınmacıların çalışmasını savundu. Avdagiç, “Biz şu anda yüzde 1,79 doğurganlık hızına sahip Fransa’nın altına düştük. 1,75 olan İngiltere’nin gerisindeyiz. Bunu çok hızlı bir şekilde konuşmamız lazım” dedi.

Bakanlık, Avdagiç’in açıklamalarının ardından, 15 Ekim tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelik değişikliğiyle sığınmacıların çalışma izninden muaf tutulmasına olanak tanıdı. Yeni düzenlemeye göre, İçişleri Bakanlığı tarafından bildirilen sığınmacılar, 6 ay süreyle çalışma izni almadan çalışabilecek. Bu düzenleme, insani ikamet izni ve geçici koruma altında bulunan yabancıları da kapsıyor. Ayrıca, Türkiye’den başka bir ülkeye geçmek amacıyla gelen yabancılar da bu muafiyetten yararlanabilecek.

Yönetmelikteki dikkat çeken bir diğer madde ise, ilgili kamu kurumları tarafından bildirilen bu yabancıların, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’nın uygun görüşü doğrultusunda, çalışma izni muafiyetinden 3 yıla kadar faydalanabileceği. Bu kategoriye giren kişilerin yalnızca çalışma izni muafiyet bilgi formu doldurması yeterli olacak.

KAYNAK: Cumhuriyet

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

300x250r
300x250r