Aylin Rana Aydin – Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla birlikte hijyen ürünlerine talep artışı sürüyor. İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) verilerine göre, Türkiye’den geçen yıl 261.1 milyon dolarlık ıslak mendil ihracatı gerçekleştirildi. 2019’da 161.3 milyon dolar olan ıslak mendil ihracatı 2020’de yüzde 61.90 oranında arttı. 2021’in ilk beş aylık döneminde ise 85.9 milyon dolarlık ıslak mendil ihracatı yapıldı. Islak mendile olan talep artışıyla birlikte makine yatırımlarının da arttığını belirten üreticiler, doğa dostu ürünler için de çalışmalarını sürdürüyor.
Sapro Yönetim Kurulu Başkanı Ceyhun Zincirkıran, salgın döneminin ıslak mendile yönelik talebi artırdığını söyledi. Kozmetik ve hijyen sektörü çerçevesinde büyüme yaşandığını aktaran Zincirkıran, “Sapro’ya gelen taleplerde yüzde 50’ye yakın artış oldu. Makine yatırımlarıyla kapasitemizi yüzde 30-35 oranında artırdık” dedi.
Biyoçözünür mendil
Ocak 2021 tarihinde Bulgaristan fabrikalarını devreye aldıklarını belirten Zincirkıran, şöyle konuştu: “Avrupa’ya daha hızlı sevkiyata başladık. Salgın çevrenin, doğal yaşamın ne kadar önemli olduğunu bize bir kez daha gösterdi. Bu çerçevede Lotus firmamızda biyoçözünür, yani doğada çözünebilen ıslak mendil üretimi için Kasım 2020’de Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası ve Türkiye Sınai Kalkınma Bankası’ndan 21 milyon euro’luk yatırım kredisi aldık. Hedefimiz, 2022 başında üretime başlamak. Tüm bu kapasitelerin büyümesiyle yeni binamızda akıllı depo sistemi kurarak 20 bin palet depolayacak stok seviyesine ulaşmış olacağız.”
Tüketicileri merdivenaltı ürünlere yönelik uyaran Zincirkıran, “Tüketiciler, güvendikleri markaların ve güvendikleri üreticilerin ürünlerini satın almalılar. Ürünün üretim tarihine, son kullanma tarihine, kim tarafından üretildiğine dikkat edilmeli. Üzerinde markası ve içeriği belli olmayan, son kullanma tarihi yazmayan ürünler alınmamalı” dedi.
Antibakteriyelde yönetmeliğe dikkat edilmeli
Evyap Pazarlama Başkanı Oğuzhan Aslan, 2019’da Activex markasıyla ıslak mendil pazarına girdiklerini belirtti. Geçen yıl 1 milyon doları aşkın ıslak mendil ihracatı yaptıklarını söyleyen Aslan, “Dünyada salgın başladıktan kısa bir süre sonra ve Türkiye’de ilk vaka açıklanmadan önce perakendecilerin bir kısmı antibakteriyel ıslak mendil, antibakteriyel sıvı sabun ve kolonya başta olmak üzere tüm kişisel hijyen ürünlerinden siparişlerini artırmaya başlamıştı. Activex antibakteriyel ıslak mendilin Mart 2020 satışları, önceki dört ay ortalama satışının yedi kat üzerine çıktı.Nisanda da talep yine çok yüksek oldu” diye konuştu. Antibakteriyel ıslak mendillerin Biyosidal Yönetmeliği’ne göre başvurusu yapılan ve Sağlık Bakanlığı’ndan Ruhsat alınarak üretimine geçilen ürünler olduğunu dile getiren Aslan, şöyle konuştu: “Bu ürünler, kozmetik ürünlerden farklı olarak yönetmeliğin belirlediği bakteriler üzerindeki etkisi belirlenen dış laboratuvarlar ile ispatı gereken ürünlerdir. Kozmetik ıslak mendillerin bu tip test sonuçları bulunmuyor. Tüketiciler antibakteriyel iddialı ürünlerde ruhsat numaralarını kontrol etmeli.”