Antalya’da “Kullanılmış Bakır Kap Müzesi” açıldı

Antalya’da “Kullanılmış Bakır Kap Müzesi” açıldı

ABONE OL
Eylül 19, 2021 09:36
Antalya’da “Kullanılmış Bakır Kap Müzesi” açıldı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Antalya‘da “Kullanılmış Bakır Kap Müzesi” açıldı

Osmanlı dönemine ait yaklaşık bin 200 bakır kap sergileniyor

ANTALYA – Antalya’nın Akseki İlçesi’ne bağlı Kuyucak Mahallesi’nde kullanılmış tarihi bakır eşyalarının sergilendiği köy okulu müze haline getirildi. Kuyucaklı iş insanı Taylan Özer’in öncülüğünde kurulan ve Kuyucak muhtarı ile köy halkının da katkıda bulunduğu müzede yaklaşık bin 200 adet kullanılmış bakır kap sergileniyor.

“Tarihe ışık tutuyor”

Kuyucak Mahallesinde ilkokulda açılan “Kullanılmış Bakır Eserleri Müzesi’nin kurucusu Taylan Özer, tarihi eserlerin toplumun geçmişle ve gelecek arasında bir bağ oluşturduğunu belirterek, sergilenen eserlerin tarihi özelliklerinden dolayı ziyaretçilerde tarihe ve tarihi eşyalara sahiplenme bilinci artırdığını söyledi.

Osmanlı dönemine ait yaklaşık bin 200 bakır kapın sergilendiği müzede bulunan tarihi eserlerle ile ilgili de bilgi veren Özer, “Müzede, Osmanlı döneminde yaşamış bakır ustalarına ait sanat eserleri sergilenmektedir. Tabaklar, tencereler, ibrikler, kazanlar, taslar, tepsiler, satıllar, sürahiler, yoğurt helkeleri, güğümler, sefer tasları, kantarlar gibi birçok etnoğrafik eser yer almaktadır” dedi.

“Babasının evinde bulunan bakırlarla başladı”

Bakır getiren köylülerin anılarını yaşatmak için her birinin isimlerini ve resimlerini asarak onların ismini ya=atmak istediğini söyleyen Özer şöyle devam etti: ” Halen bana telefon açarak bakırları çanaklarını müzede sergilemek için bana vermek istiyorlar. Kendi köylümüzün ve Akseki yöresinin kendilerine ait bakırdan kullandıkları mutfak eşyalarını burada sergiliyorum. Bu kaplar 40-50 yıl öncesine kadar kullanılıyordu. Fakat şu anda 30-40 yaş arasındaki gençler bunları bilmiyorlar. Artık bunları kullanmıyorlar. Eskiden alüminyum çıkıncaya kadar bu bakırlar kullanılıyordu. Bu bakır dünyasını yaşatmak benim için ayrı bir zevktir. Ben keyif alıyorum.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

300x250r
300x250r