Samsun’da 26 yaşındaki genç bir kadın, ağır depresyon nedeniyle 56 gün boyunca bilinçsiz şekilde uyudu. Yapılan tıbbi incelemelerde fiziksel bir rahatsızlık bulunamayınca, psikiyatri uzmanları tarafından uygulanan elektrokonvülsif terapi (EKT) ile yeniden hayata döndü.
Samsun’da yaşayan 26 yaşındaki kadın, sadece depresyon geçmişi bulunmasına rağmen bilinç kaybı şikâyetiyle hastaneye kaldırıldı. Bilinci kapalı olarak ilçe hastanesine getirilen hasta, tam 32 gün boyunca hiçbir uyarana tepki vermeden yattı. Sayısız tetkik yapılmasına rağmen hastanın durumu netlik kazanmadı.
Durumu ağırlaşan hasta daha sonra Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi’ne sevk edildi.
“KATASTONİ” TANI KONULDU
Hastayı tedavi altına alan Dr. Öğr. Üyesi Özgür Kılıç, hastanın tüm nörolojik, metabolik ve toksik tetkiklerinin temiz çıktığını ancak fiziksel hiçbir tepki vermemesinin dikkat çekici olduğunu belirtti. Ardından hastanın durumu, psikiyatri ve nöroloji uzmanlarının yer aldığı konsey tarafından değerlendirildi.

Konsey, hastanın durumunu “katatoni” olarak tanımladı. Katatoni; genellikle ağır depresyon gibi psikiyatrik durumlarda ortaya çıkan, kişinin konuşmaması, hareket etmemesi ve çevreyle bağını tamamen koparması şeklinde tanımlanan nadir bir tablo olarak biliniyor.
EKT TEDAVİSİ SONUCU GÖZLERİNİ AÇTI
OMÜ’de görevli uzman ekip, zaman kaybetmeden EKT (elektrokonvülsif terapi) uygulamasına başladı. 5. EKT seansının ardından, 56. gün sabahı hasta gözlerini açtı, yemek yedi ve çevresine tepki vermeye başladı.
Dr. Kılıç, “Bu vaka bize bir kez daha gösterdi ki depresyon sadece üzgün olmak değildir. Bazı vakalarda insanı tamamen susturabilir, durdurabilir. Bilimin, ekip çalışmasının ve sabrın zaferine tanıklık ettik” diyerek süreci özetledi.