1. Haberler
  2. DÜNYA
  3. Trafik kazalarında kadın sürücünün ölüm riski yüzde 17 daha fazla

Trafik kazalarında kadın sürücünün ölüm riski yüzde 17 daha fazla

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

ABD’deki Yol Güvenliği Sigorta Enstitüsü (IIHS) ve Ulusal Karayolu Trafiği Güvenliği İdaresi (NHTSA), trafik kazaları ile ilgili iki farklı araştırma gerçekleştirdi.

Araştırmalara göre trafik kazalarının yüzde 71’ine erkekler sebep oluyor.

Fakat kadınların trafik kazalarında yaralanma ve hayatlarını kaybetme ihtimalleri daha yüksek.

ARABALAR ERKEKLERE GÖRE TASARLANIYOR

“KADIN SÜRÜCÜLERİN ARTMASI LAZIM”

Araştırmanın sonuçlarını değerlendirerek, önerilerde bulunan İleri Sürüş Teknikleri Uzmanı Mert İntepe, “Özellikle genç erkekler daha çok trafik kazasına karışıyor. Erkeklerin egemen olduğu trafikte kadın sürücülerin sayısı az. Aslında trafikte kadın sürücülerin artması ve dilinin değişmesi lazım. ‘Kadın sürücüleri artırın, kazaları azaltın’ sloganı bile yaratılabilir.

“TRAFİKTE DAHA EMNİYETLİLER”

Çünkü kadınlar trafikte daha emniyetli gidiyor. Tecrübe, park, manevra, kalabalık trafiklerde, kavşak geçişlerinde problem yaşayabilir. Fakat erkek sürücülerin karıştığı kazalara bakarsak hız, direksiyon hakimiyetini kaybetme, virajlara duyarsızlıktan meydana geldiğini görüyoruz.” diye konuştu.

“OTURMA POZİSYONU DOĞRU DEĞİLSE ÖLÜMLER ARTABİLİR”

Kadının fizyolojik yapısı gereği araçta doğru oturma pozisyonunu bilmesi gerektiğini vurgulayan İntepe, şöyle devam etti:

50-60 yıldır dünyada arabaların çarpışma testleri yapılıyor. Genellikle bu testlerin erkek mankenlerle denenmesinin nedeni ise erkek egemen bir toplumun olması. Amerika, Japonya gibi ülkelerin kültürüne baktığınız zaman üreticiler, arabaları erkeklere göre tasarlıyor. Ama günümüzde çocuklara, kadınlara ve hamilelere göre de testler yapılıyor.”

“VÜCUT TİPİNE UYGUN ARAÇ SEÇİLMELİ”

Araba alırken dikkat edilmesi gerekenlere yönelik İntepe, “Son kullanıcı olarak araba seçerken kadın sürücülerin kendi boy, kilo oranlarına göre alabileceği araçlar var. Hatta güvenlik ekipmanlarını test edebilecekleri arabalar var. Emniyet kemerini ayarlayabilecekleri araçlar bulunuyor. Araba segmentlerini doğru araştırmak lazım, danışmanlık hizmeti alın. Aracı denemeden almayın. Çünkü emniyet kemerini taktığınız zaman bazen boynunuzda kalıyor ve en basit kazada boynunuzu kesebiliyor. Bazen o araba size göre olmuyor o zaman o arabayı almayacaksınız. Kadın ve erkek arasında boy ve kilo problemi olabiliyor. Bazı arabaların koltuğu yukarı, aşağı, öne, arkaya doğru ayarlanabiliyor. İncelenen trafik kazalarının yüzde 98’i kullanıcı hatası, yani insanların davranış hatası nedeniyle kazaya karışıyoruz.” diye konuştu.

“PALTO VE TOPUKLUYLA DİREKSİYON BAŞINA GEÇMEYİN”

Bazı ayakkabı ve kıyafetlerle araç kullanımının riskine de dikkat çeken İntepe, sözlerini şöyle tamamladı:

“Emniyet kemeri bedeninize temas etmeli, köprücük kemiğinizin son noktasına kadar değmeli. Kafanız ile kafalık arasındaki mesafe 3 parmaktan fazla olmamalı, kış geldi paltoyla araba kullanırken kemer bedeninize değmez. Kaza sırasında kemer sizi paltoyla sıkar ölümcül hasar alabilirsiniz. Topuklu ayakkabıyla aracı kullanmayın, ayakkabınız düz olsun ki frene bastığınız zaman gerçekten fren yapabilesiniz.


“HAVA YASTIĞI BOĞAZINIZA GELİRSE ÖLDÜRÜR”

Hava yastığının açıldığında litresel bir hacmi var bu arabanın büyüklüğüne göre değişir. Hava yastığı açıldığında boğaz, boyun bölgenize gelirse sizi öldürür, çünkü saniyenin 10’da birinde 300 kilometre hızla açılır. Nefes almanızı engelleyecek hasar bırakabilir. ‘Benim arabamda airbag var, kaza yapsam da bir şey olmaz’ diyenler trafikte ölüyor. Erkekler biraz daha uzun olduğu için kazalarda airbag açıldığında yüzüne geliyor ve yastık görevi görüyor.”

“ARACIMI DENEYEREK ALDIM”

Özel sektörde çalışan 41 yaşındaki Sevda Mutlu ise araba kullanmayı sevdiğini söyleyerek, “4 yıldır aracım var ve her gün trafiğe çıkıyorum. Araba alırken de gidip denemiştim. Emniyet kemerinin ayarıma bakıyorum, omzuma tam oturmazsa mandalından ayarlıyorum.” diye konuştu.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir