Vahit Kirişci: Besin güvenliğinin teminatı olmayı sürdüreceğiz

Vahit Kirişci: Besin güvenliğinin teminatı olmayı sürdüreceğiz

ABONE OL
Kasım 19, 2022 06:24
Vahit Kirişci: Besin güvenliğinin teminatı olmayı sürdüreceğiz
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Murat Nehri Havzası Rehabilitasyon Projesi Kapanış Programı’nın ardından Elazığ Valiliğini ziyaret ederek tarım sektör temsilcileri toplantısına katıldı.

Programda Bakan Kirişci’nin yanı sıra Bakan Yardımcısı Nihat Pakdil, Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey, Hayvancılık Genel Müdürü Salih Çelik, Vali Ömer Toraman, AK Parti Elazığ milletvekilleri Metin Bulut, Sermin Balık, Zülfü Demirbağ ve Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları da yer aldı.

Bakan Kirişci burada yaptığı konuşmada, tarım sektörünün stratejik bir sektör olduğunu belirterek,Hayati öneme sahiptir. Türkiye 2022 yılında 65 milyondu ve bugün 85 milyona geldi. 20 milyon ilave nüfusunu da eli öpülesi üreticiler tarafından üretilen ürünle doyuran ülkenin adıdır. 2002 yılında 2,8 milyar dolarlık ihracatımız vardı. 2021 yılında ihracat rakamı 25 milyar dolar oldu. İnşallah bu yıl 30 milyar doları bulacak. İhracatımız artmış ve artan nüfusumuzu da doyurmaya devam ediyoruz.dedi.

“Kimsenin gıda eksikliği ile ilgili endişesi yok”

Vahit Kirişci, Bugün Avrupa ‘biz bu kışı nasıl geçireceğiz’ derken, enerji konusunda Türkiye’de kimsenin aklına böyle bir şey gelmiyor. Kimsenin gıda ile ilgili bir eksiklik veya noksanlık olacağı yönünde bir endişesi söz konusu değildir. Bunları bu ülkenin eli öpülesi üreticileri sağladı. TMO hiçbir dönemde üstlenmediği bir fonksiyonu icra etmek için kendini adeta yollara döktü ve şu anda 6,2 milyon ton arpa ve buğday TMO’nun stoklarında. Üreticilerimize parasını ödedik ve geçen yıl 2 bin 250 lira olan buğdayı bu yıl 7 bin 450 liradan aldık. ifadelerini kullandı.

“İsteyen her yere istediğini ekemeyecek”

Bakan Kirişci, konuşmasının devamında, Yeni dönemde her isteyen, istediği yere istediğini ekemeyecek, dikemeyecek. Bizim bu üretim planlanmasının gereği olarak böyle bir adımı da atacağız. Üretim yapmadan önce üretici gelip bize bunu elektronik ortamda soracak. Biz bir ‘Tarım Cebimde’ uygulamasıyla, orada kendi bilgilerimizi girdiğimizde ekeceğimiz alanda ne üretebileceğimize tek bir seçenek de olabilir birden fazla seçenek de olabilir. Bunların dışına çıktığınızda elbette hakkınızdır, çıkabilirsiniz. 5 yıl süreyle her türlü tarımsal ve kredi desteklerinden, kamu olarak yararlandırmayacağız. Amacımız başıboşluğu tarımın lügatinden çıkarmak olacak. Dolayısıyla biz de üreticimizi bu planlı üretime zorlamak durumundayız ve Türkiye’nin ihtiyacı olan ürünleri üretmek durumundayız. diye konuştu.

Bakan Kirişçi daha sonra Elazığ Belediyesi ile AK Parti ve Milliyetçi Hareket Partisi il başkanlıklarını ziyaret etti. Ardından ‘İlk Oyum AK Parti’ye İlk Oyum Erdoğan’a Gençlik Buluşması’na katıldı.

Tarım ve orman bu yüzyılın merkezi olacak”

Bakan Kirişçi, burada yaptığı konuşmada da,2001 yılında kurulan AK Parti, bir anda milletin önüne bir umut oldu. Biz Tarım ve Orman Bakanlığı olarak 2023’te başlayacak ‘Türkiye Yüzyılı’nda ki bunun mimarları siz olacaksınız. Geleceğin mimarları olan sizler özellikle ve özellikle tıpkı Teknofest noktasında teknolojiyle ilgili inovatif projeleri nasıl üretiyorsanız, nasıl buna kafa yoruyorsanız tarım ve ormanla ilgili de ilgilenmenizi isterim. Tarım ve orman bu yüzyılın merkezi olacak. Ama biz eğer insanlığın vazgeçilmezi olarak gıdayı aklımıza getiriyorsak, gıdanın da elde edilebileceği üretim ancak tarımla olur, ormanla olur, toprakla olur, suyla olur, havayla olur. Tabiatla iç içe olmak güzel. Dolayısıyla biz bu yeni dönemde Tarım ve Orman Bakanlığı’nda Tarım Orman Gençlik Konseyi inşallah kuruyoruz. Sizlerin ilgisini bekliyorum. Oraya başvurular olacak ve o başvuruları biz değerlendireceğiz. ifadelerini kullandı

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.