1. Haberler
  2. DÜNYA
  3. Yurtdışından Telefon Kullanımında IMEI Kaçakçılığına Son: Yeni Düzenlemeler Hayata Geçti

Yurtdışından Telefon Kullanımında IMEI Kaçakçılığına Son: Yeni Düzenlemeler Hayata Geçti

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yurtdışından Alınan Telefonlarda IMEI Kayıt Ücreti Kaçakçılığı Son Buluyor

Yurtdışından getirilen telefonlarda IMEI kayıt ücretini ödemek istemeyen vatandaşlar, telefonlarını bir yıl boyunca kayıtsız olarak kullanma yoluna gidiyordu. Ancak bu sürenin dolmasının ardından, ya telefonlarını kaydettiriyor ya da telefoncuların kapısını çalıp IMEI klonlama veya kırdırma işlemleri yaptırıyorlardı.

KANUN DEĞİŞİKLİĞİYLE SÜRE KISITLANDI

Geçen yıl ekim ayında yapılan yasal düzenleme ile sinyal alınmayan cep telefonlarının kapatılma süresi 7 yıldan 1 yıla indirildi. Bu değişiklik, kaçak yolla kullanılan telefonların birer birer kapanmasına yol açtı.

TELEFONCULAR ZOR DURUMDA

Mecidiyeköy ve Eminönü gibi semtlerde sıkça uygulanan IMEI klonlama yönteminin etkisi azalırken, telefoncular da bu durumdan olumsuz etkileniyor. Bir telefoncu, “Bir haftadır klonlama işlemi yapmaya çalışıyoruz ama devlet bu işlemleri engelledi. Daha önce klonladığımız telefonların sahipleri, telefonlarının kapandığını bildirerek bizden paralarını istiyor,” şeklinde konuştu.

Başka bir telefoncu ise, “Yeni telefonlarda klonlama yapmaktan çekiniyoruz. Eskiden 32 bin TL ödeyecek olan bir vatandaş, klonlama ücreti olarak bize 2.500 TL ödüyordu ama artık böyle bir işleme karşı talep yok,” ifadelerini kullandı.

YENİ KAYIT ÜCRETLERİ BELİRLENDİ

Yurtdışından getirilen telefonlar için ödenmesi gereken IMEI kayıt ücreti, 2025 yılı itibarıyla %45 artışla 45.953 TL olarak belirlendi. Ayrıca, yurtdışı çıkış harcının da 720 TL olması bekleniyor. 2024 yılının başında ise yeni kayıt ücreti 31.692 TL olarak tespit edilmişti.

IMEI KLONLAMA NEDİR?

IMEI klonlama, eski telefonların IMEI numarasının yurt dışından getirilen akıllı telefonlara yasal olmayan yollarla aktarılmasıdır. Bu işlemi engellemek amacıyla geçen yıl ekim ayında Elektronik Kimlik Bilgisini Haiz Cihazların Kayıt Altına Alınmasına Dair Yönetmelik’te önemli değişiklikler yapıldı. Yönetmelikte yer alan “Kesintisiz yedi yıl” ifadesi, “Son sinyal almasından itibaren kesintisiz bir yıl” şeklinde güncellendi. Bu değişiklikle birlikte, IMEI kayıt dışı kullanımları sona erdirilerek, yasal çerçeve oluşturulması amaçlandı.

KAYNAK:ensonhaber

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir