Peru’daki protestoların akabinde sokağa çıkma yasağı ilan edildi

Peru’daki protestoların akabinde sokağa çıkma yasağı ilan edildi

ABONE OL
Ocak 10, 2023 21:54
Peru’daki protestoların akabinde sokağa çıkma yasağı ilan edildi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Peru’da eski Devlet Başkanı Pedro Castillo’nun 7 Aralık’ta Kongre tarafından görevden alınmasının ardından ülkede geniş çaplı protesto eylemleri başlamıştı..

Eylemlerde can kaybının artması üzerine ülkenin güneyinde yer alan Puno’da sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

Yasak 3 gün sürecek

Başbakan Alberto Otarola yaptığı açıklamada, bölgede 3 gün boyunca yerel saatle 20.00’den 04.00’e kadar sokağa çıkma yasağı uygulanacağını duyurdu.

43 kişi hayatını kaybetti

Castillo’nun ardından devlet başkanlığı koltuğuna oturan Dina Boluarte’nin istifa etmesini ve erken seçim yapılmasını talep eden protestocuların geçtiğimiz sene aralık ayından bu yana devam ettiği gösterilerde can kaybı 43’e yükseldi.

Ne olmuştu

Eski Peru Devlet Başkanı Castillo, Kongreyi feshetme ve ulusal acil durum hükümeti kurma kararı almasının ardından Kongre tarafından 7 Aralık’ta görevinden alınmıştı.

Castillo Meksika Büyükelçiliği’ne sığınmaya çalıştığı sırada gözaltına alınırken, yardımcısı Dina Boluarte ülkenin yeni devlet başkanı olarak 8 Aralık’ta yemin etmişti.

OHAL ilan edilmişti

Castillo’nun cezaevine gönderilmesinin ardından patlak veren protestolar nedeniyle 14 Aralık’ta OHAL ilan edilmişti.

İlk olarak 7 gün gözaltında tutulan Castillo’ya 16 Aralık’ta, kaçma riski olduğu göz önüne alınarak 18 ay önleyici hapis cezası verilmişti.

Protestocular erken seçim istiyor

Castillo’nun ardından yerine gelen Boluarte, istifa etmesi için kendisini protesto eden göstericilere diyalog çağrısında bulunmuştu.

Protestocular erken seçim yapılmasını ve Castillo’nun serbest bırakılmasını istiyor.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.